Intervju s Anđelkom Stričakom: Najbolje bi bilo obostrano raskinuti ugovore za POS zemljišta

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.7.2019. u 20:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vladajućoj koaliciji predvođenoj HDZ-om u prilog idu svi ekonomski pokazatelji. Nedavno su objavljeni statistički podaci o tome: BDP dvadeseti kvartal uzastopno raste, dnevno se otvori oko 105 novih radnih mjesta, javne financije su konsolidirane,odnosno treću godinu za redom imamo suficit proračuna te pad udjela inozemnog duga u BDP-u, i to sa 106,8% u 2014. godini na 75,4% u prošloj godini, prosječna mjesečna neto plaća porasla je za nešto više od 700 kn, bilježimo rast investicija od 11%, a u prošloj godini povećala se bruto dobit tvrtki 14,3 %

Kako gleda na predstojeće predsjedničke izbore i kandidate, rezultat koji je HDZ ostvario na izborima za EU parlament, ali i nesuglasice, koje su se nakon toga pojavile u stranci, koja je ovih dana obilježila 30 godina postojanja, ali ne samo u svečanom, već i ozračju nesuglasica s koalicijskim partnerima, neka su od pitanja na koje nam je odgovorio saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, kojeg smo pitali i o aktualnostima u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, kao i prilikama na Sjeveru...

Nedavno ste obilježili 30 godina osnivanja HDZ-a. Izazovno je to bilo vrijeme, ali ni danas ne manjka izazova... Kakva je bilanca?
Kroz tih 30 godina upravo zahvaljujući HDZ-u ostvareni su svi strateški ciljevi od neovisnosti i suverenosti Republike Hrvatske do njenog ulaska u najprestižnije asocijacije današnjice, tj. ulaska u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije. Nažalost, u tom razdoblju razvoja demokracije i društva u cjelini bilo je i padova zbog nesavjesnih pojedinaca koji su se više bavili stanjem svojih privatnih računa nego općim dobrom. Za to su nam birači s punim pravom u dva navrata ispostavili račun. Međutim, neosporna je činjenica veliki doprinos HDZ-a boljitku hrvatskog naroda, a što će s odmakom godina biti sve vidljivije.

Izbori pokazuju kako građani gledaju na stranke, odnosno političare. Kako komentirate prolazak HDZ-a na europskim izborima, osobito u varaždinskoj županiji? Jesu li rezultat bio razlog nesuglasica unutar stranke?

Hrvatska demokratska zajednica na nedavnim izborima za Europski parlament na području Varaždinske županije ostvarila je jedan poticajni rezultat, odnosno najveći broj glasova u dva grada od šest te čak 15 općina od njih 22. Rezultate smo proanalizirali na stranačkim tijelima i jednoglasno prihvatili zaključak.

Vladajućoj koaliciji i HDZ-u u prilog ne idu neki ekonomski pokazatelji. Usprkos rastu BDP-a, nismo dostigli rast drugih zemalja, ljudi se iseljavaju...

Niste u pravu. Vladajućoj koaliciji predvođenoj HDZ-om u prilog idu svi ekonomski pokazatelji. Nedavno su objavljeni statistički podaci o tome: BDP dvadeseti kvartal uzastopno raste, dnevno se otvori oko 105 novih radnih mjesta, javne financije su konsolidirane odnosno treću godinu za redom imamo suficit proračuna te pad udjela inozemnog duga u BDP-u i to sa 106,8% u 2014. godini na 75,4% u prošloj godini, prosječna mjesečna neto plaća porasla je za nešto više od 700 kn, bilježimo rast investicija od 11%, u prošloj godini povećala se bruto dobit tvrtki 14,3%. Nikad jeftinije kamate, iz proračuna EU povukli smo oko 15 milijardi kuna više nego što smo u nju uplatili, iskorištenost fondova EU sa svega 9% u 2014. godini digli smo na 70%, u pripremi je četvrti krug poreznog rasterećenja itd… Sve su to rezultati rada aktualne Vlade premijera Plenkovića. Također, podsjećam vas da sam na HDZ-ovom Božićnom druženju poželio povratak naših sugrađana. Prema, također statističkim podacima 2018. godina ostat će zapamćena kao godina u kojoj je konačno zaustavljen trend rasta broja iseljenih iz Hrvatske.

Oporba ne misli tako. Do sada su inicirali niz opoziva ministara i same Vlade, od čega je aktualan onaj u vezi ministra uprave...

Te njihove inicijative za cilj imaju skretanje pozornosti s njihovih unutarstranačkih razmirica. Nikad ni jednu inicijativu nisu potpisali svi njihovi zastupnici, a kamoli bili na raspravi o njoj ili glasovanju. Da danas pitate predsjednika SDP-a Davora Bernardića koliko zastupnika broji njihov Klub u Hrvatskom saboru, budite sigurni da ne zna. Najprije mora istražiti je li ih je i tko sve taj dan napustio.

No i u HDZ-u nije sve sjajno. Igor Franolić Vaš dao je ostavku na članstvo. U dopisu, koji je poslao na stranačke adrese, a i medijima, optužuje vas osobno za opstrukcije kod pokušaja njegovog zapošljavanja u Hrvatskim cestama, a osvrće se i na rezultate izbora...

Navode Igora Franolića nemam potrebe komentirati jer “razlozi” zbog kojih se iščlanio najbolje govore o njemu samom. Što se tiče pak rejtinga naše stranke u Varaždinskoj županiji, mogu reći da o njemu najbolje govore izborni rezultati. Dugi niz godina HDZ nije bio ovako snažan i postizao ovako dobre rezultate: od 28 općina i gradova na području Varaždinske županije vodimo ih 11, a imamo i 15 predsjednika gradskih/općinskih vijeća. Ukupno svaki treći vijećnički mandat je HDZ-ov (34%), a i predsjednik Županijske skupštine je iz naših redova.

Kako gledate na prilike u Varaždinskoj županiji, odnosno sjeveru? Što biste mogli navesti kao dobre projekte i stvari ostvarene u zadnjih nekoliko godina, a na čemu ćete još raditi?

Često sam na samom početku mandata aktualne Vlade isticao da će područje Varaždinske županije postati jedno veliko gradilište s investicijama preko milijardu kuna. Vidljivo je da smo u tome uspjeli, zahvaljujući kompetentnosti i marljivosti naših dužnosnika na svim razinama, ali i koalicijskim partnerima. Do sada je u zdravstvu, obrazovanju, zaštiti okoliša, komunalnoj infrastrukturi, energetici realizirano, u fazi provedbe ili ugovoreno investicija u iznosu oko milijardu i četiristo milijuna kuna. I tu nećemo stati. Upravo se razmatra novi projekt u zdravstvo koji će uvelike pomoći korisnicima, kao što su to MR, energetska obnova i dr.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine niste podržali izvješće o radu Opće bolnice Varaždin, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja. Tolika ulaganja u zdravstvo, a vaš Klub glasa protiv?

Dobro ste primijetili da nikad u povijesti Varaždinske županije nije bilo tolikih ulaganja u zdravstvo. Te investicije, za sada, iznose u svim zdravstvenim ustanovama oko 435 milijuna kuna. U Općoj bolnici Varaždin provedena je spomenuta energetska učinkovitost vrijednosti 108 milijuna kuna, gradi se dnevna bolnica u vrijednosti 50 milijuna kuna, hitni bolnički prijem u vrijednosti 20 milijuna kuna, a sve to zasjene postupci ravnatelja koji se bavi - koeficijentima!? I, naravno, o čemu pišu mediji, nego o tome. Također, nikad toliko kupljenih medicinskih aparata i opreme, a nikad veće liste čekanja. Kao što sam spomenuo, država je nabavila magnetnu rezonancu, a oni su je dočekali potpuno nespremni, odnosno tek tada kreću u uređenje prostora. Stoga pitam: čija je to odgovornost, politike tj. župana ili ipak ravnatelja?

Broj općina i gradova i dalje je veliki u odnosu na druge zemlje, a što je trošak? Kako na to gledate? Razmišlja li se, kako se predleže, da se neke funkcije ne plaćaju, ako se već ne smanjuje njihov broj?

To prvenstveno ovisi o upravnom ustroju države. Npr. općine u susjednoj Italiji predstavljaju treću razinu ustroja i ukupno ih je 8.094. U općini Rim živi preko 2,7 milijuna stanovnika, dok u općini Pedesina samo 33. Općine su grupirane u pokrajine, a pokrajine u regije. Međutim, svi oni koji otvaraju to pitanje neka si najprije odgovore na pitanje bi li ruralna područja bez ovakvog ustroja bila daleko više demografski opustošena, bi li i koliko velika središta vodila brigu o tim sredinama i sl. Zanimljivo je da svi ti demagozi, koji izlaze sa sličnim prijedlozima na izbore, npr. predlažu ukidanje županija bez ikakvog problema se kandidiraju za župane. Takvi stavovi i potom kandidature su zaista fenomen. Također podsjećam vas da je nedavno u Hrvatskom saboru vođena rasprava o nizu zakonskih prijedloga kojima su ukinute 54 agencije, zavodi i tvrtke što je naišlo na žestok otpor i protivljenje oporbe.

Nije HDZ-u lako s koalicijskim partnerom i u Varaždinu. Tvrdi se da HDZ-u više ne pripada predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća. Što misli HDZ u vezi toga napraviti?
Na mjestu predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina je Damir Habijan, koji odlično obnaša tu dužnost, i na njoj će ostati dokle god traje ta koalicija. U jedno sam siguran, a to je da ćemo mi sami, tj. naša stranačka tijela, odlučivati tko će od naših članova biti na kojoj poziciji.
Kako gledate na varaždinski ključni komunalni problem - bale, koje i dalje nisu riješene, a sad stižu presude za POS zemljišta od 30-ak milijuna kuna?

Mi smo svoj dio odradili. U proračunu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 40 posto financijskih sredstava za rješavanje problematike baliranog otpada. Da je to iznimno složen problem, je, ali njegovoj složenosti mi nismo ničim pridonijeli. Kad govorimo o presudama koje dolaze na račun Grada, a odnose se na kupnju zemljišta, smatram da bi bilo najbolje obostrano te ugovore raskinuti. Gradu to zemljište ionako nije prijeko potrebno, a druga strana je dobila satisfakciju dobivanjem spora. To zemljište je iznimno vrijedno i neće im ga biti problem prodati nekom drugom.