INTERACT GREEN Gradu Varaždinu stiglo prvih dva milijuna eura za revitalizaciju Dravske šume

MGA | 21.3.2024. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

- U sklopu projekta uređivat će se staze, šumski trgovi i sve će se raditi prema zelenoj politici EU-a tako da će se koristiti ekološki prihvatljivi materijali. Uredit će se riječna riva i park skulptura, gdje će varaždinski i drugi hrvatski umjetnici imati priliku izložiti svoje skulpture - najavio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Danas su, povodom međunarodnog dana šuma, na Dravskim bazenima predstavnici Grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem objavili da je Gradu uplaćeno prvih dva milijuna eura namijenjenih revitalizaciji i uređenju dijela Dravske park šume u sklopu projekta InterACT Green.

Gradu Varaždinu stigla je obavijest o uspješnom završetku faze incijacije projekta, što ujedno znači odobrenje isplate predujma od 50% ukupno odobrenih financijskih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.166.425,60 eura od čega je 80% bespovratnih sredstava sufinanciranih od strane Europske Urbane Inicijative (EUI).

Kako je naglasio gradonačelnik Bosilj, na ovaj se projekt direktno u Bruxelles prijavilo 99 europskih gradova, a sredstva je dobilo samo njih 14, među kojima je i Varaždin. Iako projekt službeno započinje 1. travnja, prvih šest mjeseci će se zapravo utrošiti kako bi se sa svim subjektima utvrdilo na što će se točno usmjeriti sredstva. S obzirom da se o Dravskoj šumi brinu Hrvatske šume, za realizaciju ovog projekta Grad Varaždin trebao je sklopiti ugovore s Hrvatskim šumama te s Hrvatskim vodama, HEP-om i Ministarstvom poljoprivrede.

- U sklopu projekta uređivat će se staze, šumski trgovi i sve će se raditi prema zelenoj politici EU-a tako da će se koristiti ekološki prihvatljivi materijali. Uredit će se riječna riva i park skulptura, gdje će varaždinski i drugi hrvatski umjetnici imati priliku izložiti svoje skulpture. Jedan od partnera na projektu je varaždinski FOI jer u EU prolaze projekti koji imaju zelenu i digitalnu komponentu. U sklopu toga će se napraviti digitalna platforma koja će imati interpretacijske table i senzore za mjerenje; od kvalitete zraka i tla do svjetlosnog zagađivanja i ljudi će moći prijavljivati ilegalno odbačen otpad. To će biti baza na koju ćemo priključivati i ostale dijelove grada - najavio je gradonačelnik. Ostali partneri na projektu su TZ grada Varaždina, HŠ i Šumarski institut. Osim sredstava iz EU-a, preostalih milijun eura osigurat će se kroz gradski proračun. 

- Ovu šumu treba revitalizirati i oko 100.000 eura Grad će dati Hrvatskih šumama da se posebno odabranim sadnicama revitalizira i oplemeni Dravska šuma. U cijelom ovom procesu sudjelovat će i naši sugrađani kroz brainstorming jer će ovo na kraju biti jedan "tailor made" projekt u kojem građani sami iscrtavaju što žele, prihvatit ćemo sve sugestije i napravit ćemo da svi Varaždinci mogu sudjelovati i na kraju imati koristi od toga - rekao je Bosilj napomenuvši da će realizacija projekta trajati oko tri i pol godine. 

Uz gradonačelnika i njegova zamjenika, na konferenciji su sudjelovale i gradska pročelnica za gospodarstvo Slađana Miočić, ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković, direktorica Parkova Jelena Sekelj i ostali suradnici. 

Nakon konferencije za medije, gradonačelnik i njegov zamjenik Miroslav Marković posadili su drvo na prostoru izletišta na Dravi - Dravskih bazena čime se i na simbolički način ukazalo na važnost sadnje drveća u urbanim sredinama te očuvanja i zaštite šuma.