Integralna nagodba se stavlja izvan snage, Ivan Čehok upozorio na posljedice

| 13.7.2021. u 17:09h | Objavljeno u Aktualno

- Nabijate kamate građanima Varaždina - rekao je bivši gradonačelnik Ivan Čehok uoči glasanja po trećoj točci dnevnog reda 2. sjednice Gradskog vijeća, a to je da se kontroverzna integralna nagodba stavlja van snage, a s kojom bi se namirili dugogodišnji sudski sporovi koji uključuju sanaciju bala u Brezju, zamjenu i kupoprodaju zemljišta.

- Kamatite grad Varžadin za 370 tisuća eura godišnje, samo na jednoj lokaciji. Očekivao sam da ćete to napraviti, ali sam očekivao obrazloženje građanima Varaždina. Da ne spominjem druge okolnosti, nakon pravomoćne presude, što ćete s avansom. Kako ćete ga vratiti? Tvrtka je oslobođena da nije bilo kriminalnih radnji. Nemojte to raditi, odgodite to - rekao je Čehok.

- Znam da vam fale kamere i svijetla i koristite svojih 10 minuta za svoju promociju. Zašto niste potpisali nagodbu? Oni vam nisu željeli potpisati tu nagodbu, imali ste tri mjeseca da to riješite. Ta nagodba je mrtvo slovo na papiru i moramo to krenuti ispočetka  - rekao je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, i upozorio da Čehok vara građane kada kaže da je pravomoćno oslobođen, iako je proces protiv Čehoka vraćen na početak.

- Do preokreta je došlo kada je došla odluka o pravomoćnosti dijela presude u slučaju o ništetnosti o interventnom zbrinjavanju ugovora. Tu je pregovaračka pozicija Grada spuštena na nulu. Mi ništa više tu nismo mogli. Ukidanjem ove integralne nagodbe imate dio sredstava putem gradskih obveznicama, preko 30 milijuna kuna, a to su namjenska sredstva predviđena za oktup zemljišta. Što ćete s tim? - upitao je vijećnik Mario Lešina s Nezavisne liste Ivana Čehoka.

- Činjenica je da smo krajem 2019. godine imali prijedlog nagodbe koja je obuhvaćao onaj spor oko kupoprodaje zamjene zemljišta Brezja i Jalkovec. Mi smo tada smatrali da svako parcijalno rješenje financijski jako opterećujuće za proračun pa smo željeli da se to riješi jednim potezom, integralnom, pa je tako nastao naziv, zato što je to sigurno, u konačnici, jeftinije nego parcijalno riještiti - rekao je vijećnik HDZ-a Damir Habijan u raspravi.

Nakon toga je slijedila rasprava oko toga gdje se moglo uštedjeti u svim tim silnim sudskim tužbama, a Hrvoje Petrić je napomenuo da se moglo uštedjeti i do 640 tisuća kuna za sudske troškove da se žalilo na trošak rješenja o trošku i najavio da će podržati odluku o stavljanju integralne nagodbe izvan snage.

- Ako netko ne želi potpisati nagodbu, nemate drugu opciju nego potpisati novu. Ovo je mrtvo slovo na papiru kao što je rekao gradonačelnik - objasnio je Petrić.

Ivan Čehok je nakon toga krenuo o nesposobnosti aktualne vlasti i da nitko neće moći riješiti bale smeća ako se ne riješe sudski sporovi s integralnom nagodbom.

- Radite štetu gradu. Imate tužbu iz 2016. godine na 95 milijuna što nema nikakve veze s mojom vlašću. Ne možete nikada obaviti posao po toj koncesiji jer to znači deponiranje, a tko će vam uzeti 115 tisuća tona bala. Svjesni ste da vam nitko to neće uzeti i da je koncesija neprovediva i ipak ne želite integralnu nagodbu - rekao je Čehok, a onda se javio i Ivan Obadić iz platforme Budimo grad.

- Mi smo tako veliki lumeni u Varaždinu da smo od 554 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj samo Varaždin i još dvije jedinice išle na baliranje. On nas educira kako smo mi nesposobni, a mi smo tu upravo zbog njegove nesposobnosti. Cijeli se problem stvorio 2001. godine s odlukom vijeća da se zatvori deponij. Već tada se znalo, nakon godinu i pol dana se ništa nije napravilo, pa se produžio rok na 2004. godin pa se išlo na baliranje. Od 2001. do 2021. godine Čehok nije na vlasti bio šest godina i to se pitanje nije riješilo i sad govori da on nije odgovoran veće netko drugi, uozbiljite se - rekao je Obadić.

Odluka je prihvaćena sa 11 glasova za, pet glasova protiv i tri suzdržana glasa.