Ni projektant biciklističkih staza u Aninoj, ni oni koji su ih odobrili, ne znaju svoj posao

vv / pu varaždinska | 14.9.2019. u 07:02h | Objavljeno u Aktualno

Jesu li u varaždinskoj Aninoj ulici učestalije prometne nesreće, posebice one u kojima sudjeluju biciklisti, nakon što je obnovljena - pitanje je koje smo, nedugo nakon što su iscrtane biciklističke staze, postavili PU varaždinskoj od koje smo zatražili i informaciju tko je nadležan za odobravnje projekata vezanih uz prometnu infrastrukturu, odnosno što policija veli o postojećim rješenjima u toj ulici.

Od iscrtavanja novih biciklističkih staza u Aninoj ulici, kako nam je odgovorio načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, dogodila dva prometna događaja na cesti u kojima su dvije biciklistice zadobile za sada neokvalificirane ozlijede.

- Nakon kvalifikacija ozljeda i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do ozljeđivanja biciklista slijedi poduzimanje odgovarajućih mjera, dodao je Benčić, što bi moglo značiti da bi mogli odgovarati odgovorni za propuste, ukoliko su oni uzrok badova biciklista.

Na pitanje odobrava li i tko iscrtavanje biciklističkih staza na kolnicima, odnosno susjednim površinama, načelnik je dao jasan odgovor, dok još uvijek očekujemo odgovor na isto pitanje iz MUP-a.

- Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jedinice lokalne i područne samouprave, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet pješaka i biciklista na cestama u svojoj nadležnosti, odgovara Benčić.

Na kraju, dobili smo i odgovor što policija misli poduzeti u vezi postojećih rješenjima u Aninoj ulici, koja su izazvala oštre reakcije u dijelu javnosti, ali i struke, iako se gradska vlast također poziva na "struku".

-Temeljem više podnesaka građana, od strane Službe inspekcije sigurnosti cesta i žičara i predstavnika Policijske uprave varaždinske, dana 10. rujna 2019. godine obavljen je inspekcijski nadzor predmetne ulice i izvedenih biciklističkih staza, kojom prilikom su utvrđene određene nepravilnosti te je na istom pregledu izdan usmeni nalog predstavnicima Grada Varaždina za uklanjanje utvrđenih nepravilnosti, a po primitku Zapisnika o inspekcijskom nadzoru, Policijska uprava varaždinska će po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere iz djelokruga svoje nadležnosti, odgovorio nam je načelnik PU varaždinske.

Ovo zorno govori da ne samo da projektant biciklističkih staza u Aninoj ne zna svoj posao, nego ni oni koji su takav projekt odobrili, što je posebno poražavajuće.