Inicijativa "Srce umjesto lampaša": Krivi smo svi ako nešto ne promijenimo Foto: VV arhiva / ilustracija

Inicijativa "Srce umjesto lampaša": Krivi smo svi ako nešto ne promijenimo

I.D./Varaždinske vijesti | 31.10.2019. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Proteklih se dana putem društvenih mreža Hrvatskom proširila inicijativa #srceumjestolampaša. Pokrenula ju je Marija Maček iz Nedelišća, koja je svoju ideju predstavila u Facebook grupi "Srce umjesto lampaša".

- Osnovala sam ovu grupu kako bih pokušala utjecati na ljude da čim manje koriste plastične lampaše. Na groblja ne moramo nositi pune vrećice plastičnih lampaša, naročito za vrijeme blagdana Svih svetih. Poražavajuće je koliko štetne plastike ostane samo nakon tog jednog dana. Priroda nam sve manje može opraštati nemar - istaknula je 39-godišnja osnivačica grupe koja za sebe kaže da je "obična mama dvoje djece".

- Nisam stručnjak za ekologiju, nisam politički aktivna, nisam idealist, nisam super junak, niti to pokušavam postati. Moj pokušaj je možda don kihotovski, ali zbog čvrstog uvjerenja da činimo pravu stvar, ostat ću ustrajna i dalje. Uvijek sve kreće od nas samih. Da bi se stvari promijenile, trebamo se zapitati koliko smo zapravo na to spremni i koliki doprinos možemo dati - kaže Marija.

Apel da se smanji količina plastike uputila je svim državnim institucijama, koje je pozvala da podrže ovu inicijativu i da pokušaju naći rješenje kojim će se ograničiti proizvodnja i potrošnja plastičnih lampaša.

- Upućujem apel i svim proizvođačima da ponude različite ekološke alternative, svim prodajnim lancima da ne napuhavaju cijene ekološki prihvatljivih lampaša, svim javnim osobama koji svojim utjecajem mogu pomoći da ova akcija uspije, svima koji žele kupiti plastični lampaš da barem smanje količinu, i svima koji slično misle da podijele ovaj post i budu prijatelji prirode - navela je na Facebooku.

Apel da podrži ovu incijativu uputila je i Katoličkoj crkvi.

- Mislim da će mnogi vjernici uvažiti činjenicu da količina lampaša nema veze s količinom ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema najmilijima kojih više nema. Moramo biti skromniji i ponizniji. Samo tako se može uspjeti - kazala je.

- Kada dolazim na groblje na dan Svih Svetih osjećam se kao da sam na nekom sajmu. Ispred ulaza su štandovi s kokicama, šećernom vatom i pečenim kestenima. Na grobljima su hrpe plastičnih lampaša koji samo jedan dan poslije pokažu što smo napravili - hrpe nereciklabilnog otpada koji ipak negdje mora završiti. To gdje završi naš je dom, priroda. Štetne tvari iz tih lampaša i parafina dolaze u vodu, zrak i zemlju i nitko ne može reći da je za to netko drugi kriv. Krivi smo svi ako nešto ne promijenimo. Strah od narušavanja tradicije nije opravdan zato jer tradiciju ne čine jednokratni plastični lampaši (oni su uzeli maha u zadnjih nekoliko desetljeća i stvar su komercijalne prirode) - napisala je u Facebook grupi.

- Kada prođe blagdan Svih svetih, ova inicijativa se neće ugasiti, djelovat će i dalje. Ljudima treba omogućiti bolji izbor jer realno gledano, trgovine su prepune loše plastike, a one ekološke varijante su puno skuplje. Cilj je pokušati probuditi svijest ljudi da i sami mogu puno učiniti za zaštitu okoliša, održivi razvoj i njegovanje pravih vrijednosti. Kada to znamo, sasvim je svejedno o kojoj vrsti plastičnih proizvoda se radi. Proizvođači se ne moraju brinuti da će ostati bez posla, samo se moraju potruditi bolje prilagoditi zahtjevima današnjeg društva - naglasila je Marija.

Inicijativu je pokrenula pod nazivom "Srce umjesto lampaša" jer, kako kaže, srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima.