INICIJATIVA: Potpuno subvencionirani dječji vrtić za svu djecu i univerzalni dječji doplatak Foto: Pexels / ilustracija

INICIJATIVA: Potpuno subvencionirani dječji vrtić za svu djecu i univerzalni dječji doplatak

VV | 26.7.2023. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Prema dodatno objavljenim podacima Popisa 2021. i dalje pada udio obitelji, tip par s djecom, i najmanji je do sada – svega 49,7%.

U ukupnom broju obitelji s djecom, 52,5% čine obitelji s jednim djetetom, 35,1% obitelji je s dvoje djece, 9,8% obitelji je s troje djece, 1,9% obitelji s četvero djece te 0,7% obitelji s petero i više djece. 2011. godine popisom je utvrđeno da u Hrvatskoj postoji 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok posljednji popis iz 2021. godine pokazuje da se taj broj smanjio na samo 95.173 obitelji s troje ili više djece.

„Udruga obitelji 3plus zalaže se za društvo koje brine o obiteljima te ovo vrijeme u kojemu živimo prepoznajemo kao izuzetno nepovoljno za hrvatski narod. Suočeni smo s dugotrajnim procesom negativnih demografskih kretanja i to prije svega s padom nataliteta, starenjem populacije i iseljavanjem stanovništva iz Republike Hrvatske“, poručuje predsjednik Udruge obitelji s troje i više djece, Kristian Jambrošić.

„Udruga pozdravlja dosadašnje poteze Vlade u korist obitelji, ali ih ocjenjuje nedostatnim. S obzirom na osjetljivost ove teme, tražili smo od Predsjednika Vlade da žurno nađe način kako bi ministarstvo nadležno za obitelj bilo posvećeno samo i isključivo problematici za koju i sama Vlada kontinuirano ističe kao  najvažniju u Hrvatskoj. Obitelj i demografija ne smiju biti sporedna pitanja i samo deklarativno u nazivima nekih drugih ministarstava. Treba nam snažno ministarstvo sa znatno konkretnijim proračunskim sredstvima za odlučne mjere, a na čijem će čelu biti ministrica/ministar s potpredsjedničkim autoritetom u Vladi Republike Hrvatske“, poručuju iz Udruge.

Neke od konkretnih i aktivnih obiteljskih politika za koje se Udruga obitelji s troje ili više djece zalaže su i:

  • stimuliranje rada za podizanje djece kao društveno korisni i potrebni doprinos za roditelje s troje ili više djece, sa svrhom usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života (pravo na rad s polovicom punog radnog vremena do navršene 8. godine najmlađeg djeteta, uz naknadu (plaću) od države za drugu polovicu radnog vremena);
  • potpuno subvencionirani dječji vrtić za svu djecu u Hrvatskoj - urediti na isti način na koji je uređeno pitanje financiranje osnovnog i srednjeg školstva te javnih visokih učilišta;
  • univerzalni dječji doplatak za svako dijete, s progresivnim rastom kako raste broj djece u obitelji (primjer Latvije: dječji doplatak ako obitelj ima jedno dijete = 25 EUR, ako ima dvoje djece = 50 EUR za svako dijete, ako ima troje djece = 75 EUR za svako dijete, ako ima četvero djece = 100 EUR za svako dijete).

Olakšica kod kupnje automobila za obitelji s više djece, besplatne auto-sjedalice, pomoć kod kupnje svake obiteljske nekretnine (kako obitelj raste), mogućnost da se bakama i djedovima podmiruju troškovi čuvanja unuka, podizanje obiteljskih centara za educiranje i savjetovanje obitelji, sve su to primjeri dobrih praksi u okruženju, a izdvajanja za obitelji i djecu treba napokon početi gledati kao pravu investiciju i zalog hrvatske budućnosti, a ne kao trošak!