Inflacija u lipnju dosegnula rekordnih 12 posto! Foto: Krešimir Đurić

Inflacija u lipnju dosegnula rekordnih 12 posto!

vv | 15.7.2022. u 13:47h | Objavljeno u Aktualno

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju porasle su u lipnju 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi Državni zavod za statistiku (DZS). Potrošačke cijene su u odnosu na svibanj ove godine više za 1,1 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama prijevoza, za 20,3 posto te hrane i bezalkoholnih pića, za 16,9 posto.

Prate ih restorani i hoteli s 14,6 posto. Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva poraslo je za 13 posto, cijene odjeće i obuće za 11,1 posto, dok su stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva porasle za 9 posto.

cc.jpg

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama hrane i bezalkoholnih pića (+4,38 postotnih bodova), prijevoza (+2,99 postotnih bodova), stanovanje, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+1,62 postotna boda), pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,74 postotna boda), restorana i hotela (+0,73 postotna boda) te odjeće i obuće (+0,65 postotnih bodova).

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini energije, za 22,2 posto (doprinos porastu od +3,72 postotna boda), piše DZS.

Označeno u