INFLACIJA I U CRKVI Misa zaokružena na 7 eura, vjenčani list dvostruko skuplji Foto: Pixabay / ilustracija

INFLACIJA I U CRKVI Misa zaokružena na 7 eura, vjenčani list dvostruko skuplji

| 9.1.2023. u 18:52h | Objavljeno u Aktualno

Uvođenje eura primijetili su i vjernici u svojim župama, i to ne samo u pretvaranju iznosa crkvenih naknada u novu valutu, već i po novim, višim cijenama.

Misa se tako sada plaća 7 eura (odnosno 52,74 kune, a dosad je bila 50 kuna), a vjenčanja (s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom) i sprovodi (iz mrtvačnice) su s 300 kuna poskupjeli na 50 eura (376,73 kune). Otpusnica za vjenčanje izvan vlastite župe s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom bila je 250 kuna, a sada iznosi 40 eura (301,38 kuna). Za Svetu potvrdu treba izdvojiti 20 eura (150,69 kuna, dosad je bila 100 kuna), za potvrde o krštenju, krizmi ili ženidbi 2 eura (15,07 kuna, dosad 10 kuna), a za krsni, vjenčani i smrtni list 8 eura (60,28 kuna, umjesto dosadašnjih 30 kuna). Taksa za izradu rodoslovlja je s 350 kuna povećana na 100 eura (753,45 kuna).

- "Ok, za misu je otprilike isto, ali takse su jako poskupjele, skuplja su i vjenčanja i sprovodi"; "Prije sam kroz godinu platila pet misa, sada ću platiti jednu za sve svoje pokojne"; "Najteže će opet biti umirovljenicima, osobito nama koji sami živimo" - ovako su nam, među ostalim, građani komentirali nove cijene.

O dosadašnjim i novim cijenama crkvenih usluga poslali smo upit u Varaždinsku biskupiju.

- Nespretno je koristiti pojam "crkvene usluge", budući da su sakramenti i blagoslovine duhovna dobra i sredstva posvećenja, koja nemaju cijenu, već se prigodom određenog slavlja daje novac za potrebe zajednice kojoj vjernici pripadaju ili slavlja u kojem sudjeluju - napomenuo je Marko Domiter, biskupov tajnik.

- Taksovnik biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine, koji je na snazi u Varaždinskoj biskupiji od 1. siječnja, donosi visinu taksi koje su vezane za slavlje pojedinih sakramenata ili blagoslovina. Takse su nešto povećane nakon 22 godine. Stipendij za svetu misu dosad je bio 50 kuna, sada iznosi 7 eura. Taksa prigodom vjenčanja iznosila je 300 kuna, sada iznosi 50 eura, isto tako i taksa za sprovod. Taksa za svetu Potvrdu bila je 100 kuna, sada je 20 eura. Valja naglasiti da stipendij za svetu misu pripada svećeniku, a sve ostale takse unose se u župnu blagajnu - pojasnio je biskupov tajnik.

Mogu li svećenici socijalno ugroženim osobama ili umirovljenicima s malim mirovinama naplatiti manje, odnosno osloboditi ih od plaćanja naknada, ali i što su o godišnjem daru za uzdržavanje ili daru kod blagoslova obitelji rekli iz Biskupije, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...