INA ne želi prodati geotermalno polje - Varaždinska županija traži izvlaštenje!

| 28.2.2024. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

Projekt geotermalne elektrane u visokoj fazi, ali tek treba riješiti vlasništvo nad eksploatacijskim poljem ,,Lunjkovec-Kutnjak“

U Varaždinskoj županiji postoje preduvjeti za izgradnju geotermalne elektrane snage oko 16 megavata na geotermalnom polju Lunjkovec - Kutnjak, jednom od najvećih eksploatacijskih geotermalnih polja u Hrvatskoj. No, postoji (barem) jedan veliki problem za to da Bukotermal, tvrtka u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, krene u projekt izgradnju geotermalne elektrane: vlasništvo nad eksploatacijskim poljem geotermalne vode ,,Lunjkovec-Kutnjak“.

Nakon dvije godine, nedavno su  privedena kraju istraživanja koja su utvrdila da se na dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja.

-To je odličan potencijal za proizvodnju električne energije. Sljedeći korak je izrada idejnog rješenja te ishođenje okolišnih uvjeta. Nakon toga će početi projektiranje same geotermalne elektrane. Što će se sve na ovom području graditi uz geotermalnu elektranu, ovisi, naravno, o odluci županijskih vijećnika, no toplinsku energiju svakako planiramo iskoristiti za grijanje plastenika i staklenika, a postoji i mogućnost korištenja geotermalnih voda u turističke svrhe- rekao je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja. Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije koja ima 85 posto Bukotermala.

U projekt je dosad uloženo više od 2,5 milijuna eura, dok za realizaciju cjelokupnog projekta treba oko 50 milijuna eura, što ga čini najzahtjevnijim projektom, koji je Varaždinska županija pokrenula i financira od svoga postojanja.  

-Ovaj rezultat prije svega možemo zahvaliti financijskom angažmanu Varaždinske županije i angažmanu župana Stričaka pri ishođenju svih potrebnih dokumenata. Jedva čekamo, ne samo mi, nego i naši mještani, da krene gradnja geotermalne elektrane, a vjerujem da će to svakako biti u sljedećih 1,5 do 2,5 godine – naveo je načelnik Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, koja ima 15% Bukotermala.

Slijedi velika utrka s vremenom ne samo zbog zahtjevnosti projekta, nego i vlasništva nad eksploatacijskim poljem,,Lunjkovec-Kutnjak“.  Naim, čestica je u vlasništvu tvrtke INA s kojom nije postignut nikakav dogovor oko kupoprodaje čestice ni nakon višegodišnjih pregovora.

INA je, naime, još 2021. raspisala natječaj za česticu na koji se javio Bukotermal s iznosom ponude koja je bila potpuno u skladu sa službenom procjenom vrijednosti predmetne čestice, izrađene od ovlaštenog sudskog vještaka upravo u svrhu javljanja na navedeni natječaj.

- Po zaprimanju službene ponude, međutim, predstavnici vlasnika INA d.d. nikada se nisu ni s kakvim odgovorom javili Bukotermalu o statusu ponude, unatoč višestrukim pozivanjima na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno, otkupa predmetne čestice, niti je bilo ikakve povratne informacije ili nekog novog prijedloga o trajnom rješenju predmetne čestice, navode u Varaždinskoj županiji.

Zbog nemogućnosti rješavanja imovinskih odnosa na miran i sporazuman, a kako se ne bi ugrozio opstanak projekta eksploatacije geotermalnih voda u elektroenergetske i toplinarske svrhe, Bukotermal je odlučio pokušati riješiti imovinske odnose postupkom izvlaštenja.

Glavni preduvjet za pokretanje postupka izvlaštenja je postojanje interesa Republike Hrvatske, a Odluku o tome da je izgradnja građevine ili izvođenje radova u interesu Republike Hrvatske donosi Vlada RH. Prilikom podnošenja prijedloga Vladi za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske, korisnik izvlaštenja mora uz taj prijedlog priložiti mišljenje Općinskog vijeća općine Mali Bukovec, koje je već prihvatilo takvo mišljenje, kao i Županijske skupštine Varaždinske županije, čiji bi vijećnici također trebali dati pozitivno mišljenje na idućoj sjednici Skupštine.