IMA LI PRITISAKA "Ne bih mijenjao zaključenu ocjenu ni da mi mail pošalje predsjednik Biden!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

IMA LI PRITISAKA "Ne bih mijenjao zaključenu ocjenu ni da mi mail pošalje predsjednik Biden!"

IHR/Varaždinske vijesti | 11.7.2022. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsku trese afera “Daj mi pet”. Nakon što je javno objavljeno pismo supruge predsjednika Hrvatske Sanje Musić Milanović, koje je upravi zagrebačke gimnazije poslala pismo u kojem je, nakon završetka nastavne godine, kritizirala i propitivala metode rada nastavnice matematike, nakon čega je njezinom sinu već zaključena ocjena iz matematike iz četvorke promijenjena u peticu, u tu je zagrebačku školu stigla i inspekcija.

I dok se čekaju rezultati prosvjetnog nadzora, nakon kojeg bi trebalo biti poznato hoće li se poništiti “nova” ocjena predsjednikovog sina i hoće li biti sankcija za djelatnike škole, u slučaju da se utvrdi da su postupili na nezakonit način, o ovom slučaju, ali i pritisku roditelja na nastavnike i ravnatelje zbog ocjena i zaključivanja razgovarali smo s ravnateljima škola na području Varaždinske županije.

- Osobno, nikad ne bih mijenjao zaključenu ocjenu, odnosno tražio od nastavnika da to učini ni da mi mail osobno pošalje predsjednik Joe Biden! - komentirao je ovaj slučaj ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

Kaže kako upita i želja oko ocjena učenika od strane roditelja uvijek ima, najviše krajem nastavne godine, ali da stav po pitanju zaključenja ocjena na toj je školi vrlo jasan.

- Ako nastavnik učeniku zaključi dovoljan, onda je to - dovoljan. Nastavnici najbolje znaju koju učenik ocjenu zaslužuje s obzirom na njegov rad i zalaganje tijekom cijele godine i ja kao ravnatelj u to ne ulazim, niti znam koji učenik ima kakve ocjene. Bilo je slučajeva u kojima su učenici bili nezadovoljni sa zaključenim ocjenama. I to je njihovo pravo. No takvim učenicima omogućuje se odgovaranje pred nezavisnim povjerenstvom koje onda utvrđuje zna li učenik za veću ocjenu od one koja mu je zaključena - rekao je ravnatelj Kos.

I ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan kaže kako se ona kao ravnateljica “ne miješa” u rad nastavnika kada je u pitanju zaključenje ocjena...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...