Ima li dovoljno zaštitne opreme za varaždinske medicinske djelatnike? Foto: Ilustracija/Pixabay

Ima li dovoljno zaštitne opreme za varaždinske medicinske djelatnike?

IHR/Varaždinske vijesti | 25.3.2020. u 16:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite rekao je kako ga ljuti ponašanje zlonamjernih pojedinaca.

- Dobio sam informaciju da pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme s polica da bi lažno prikazali stanje. U ovom trenutku iz Zaboka za Zagreb stiže sedam tisuća maski i milijun rukavica... Sutra isto stiže oprema. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta - rekao je jutros ministar Beroš.

Dom zdravlja Varaždinske županije je sve svoje ambulante - 17 obiteljskih, 10 dentalnih, tri ginekološke i tri pedijatrijske - opskrbio zaštitnom opremom u vidu zaštitnog kombinezona s kapuljačom, zaštitnih naočala, rukavica, zaštitnih navlaka za cipele, kirurških maski i višekratnih maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke i radne površine.

- Način korištenja pojedine opreme propisan je uputom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o preporučenoj vrsti osobne zaštitne opreme (OZO) u kontekstu COVID-19, prema vrsti prostora, ciljnom osoblju i vrsti aktivnosti od 28. veljače ove godine. U ovom trenutku za sve ambulante Doma zdravlja smatramo da raspolažemo dovoljnom količinom zaštitne opreme na zalihi, kao i za opskrbu punktova posebnog dežurstva i posebno ustrojenu tzv. COVID-19 ambulantu, međutim isto izravno ovisi o tome koliko će pandemija potrajati - doznali smo od Renata Podbojca, ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije.

Što se tiče liječnika koji javnu zdravstvenu službu obavljaju u privatnoj praksi, znači nisu u sastavu Doma zdravlja, u slučaju potrebe nabavke opreme trebali su se obratiti lokalnim stožerima civilne zaštite.

- Uputa Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od 19. ožujka je bila da, ako ne raspolažu dovoljnim količinama zaštitnih sredstava i dezinficijensa ili ih ne mogu sami nabaviti, trebaju se obratiti za pomoć nadležnim stožerima civilne zaštite na lokalnoj razini, prema sjedištu ordinacije - rekao je Podbojec.

I u varaždinskoj bolnici trenutno ima zaštitne opreme za medicinske djelatnike, a slučajeve o kojima je jutros govorio ministar Beroš nisu imali.

- Trenutno opremu imamo, a oprema se nabavlja iz dana u dan, putem Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Mi obavještavamo o tome naš županijski stožer, on naš zahtijev upućuje Nacionalnom stožeru koji osigurava opremu. Dosad nam je Nacionalni stožer Civilne zaštite omogućio podizanje dostatnih količina opreme potrebne za rad - rekao nam je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić.