Igor Šoković novi je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije

Igor Čolaković | 18.10.2022. u 19:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Članovi Skupštine Obrtničke komore Varaždinske županije na izbornoj skupštini, koja je održana u ponedjeljak, 17. listopada, izabrali su Igora Šokovića, za novog predsjednika Županijske komore.

Novi predsjednik, koji je do sada bio vršitelj dužnosti predsjednika Županijske obrtničke komore, na sjednici je predstavio program rada, pri čemu je posebice istaknuo važnost obrazovanja za obrtnička zanimanja.

- Dosadašnja suradnja sa strukovnim školama na području Varaždinske županije nije bila zadovoljavajuća, stoga valja uspostaviti bolje kontakte sa školama, kako nam se ubuduće ne bi događalo da se gase programi za obrazovna zanimanja, koje tržište traži. U tom procesu trebat ćemo pomoć i podršku Varaždinske županije, ali i svih drugih subjekata u lancu obrazovanja. Pred nama je izazovno vrijeme, jer nakon svih ograničenja u poslovanju s kojima smo bili suočeni u vrijeme pandemije, morat ćemo se prilagoditi i našem članstvu omogućiti podršku kako bismo što prije pokrenuli snažniji gospodarski oporavak - naglasio je predsjednik Igor Šoković, vlasnik tvrtke Grk klesarstvo iz Sračinca, koji je do sada obnašao niz dužnosti u sustavu Hrvatske obrtničke komore.

Predstavljajući plan rada Komore u naredne četiri godine, Igor Šoković je najavio tješnju suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom, Područnom obrtničkom komorom i cehovskim udruženjima, posebice pri školovanju za obrtnička zanimanja.

- Zajedno moramo potaknuti društvo na drugačiji odnos prema obrtničkim zanimanjima. Već godinama imamo manjak obrtničkih zanimanja na svim razinama, što za posljedicu ima i smanjenje kvalitetne radne snage. Stoga je potrebno učenike još u osnovnoškolskom obrazovanju, već od 7. razreda, upoznavati s obrtničkim zanimanjima i njihovim prednostima te ih poticati na školovanje za obrtnička zanimanja. U tom smislu, u suradnji s osnovnim školama, srednjim strukovnim školama, jedinicama lokalne samouprave i Varaždinskom županijom bit će potrebna i promjena kurikuluma za obrtničke programe. Bit će potrebno i povećanje broja nastavnih sati za predmete koji su direktno vezani uz struku, a manje za općenita znanja, ali i uvođenje obavezne prakse u sklopu školskih radiona te radiona obrtnika u omjeru 50:50. Kako bi se motiviralo učenike na upisivanje obrtničkih zanimanja bit će nužan i veći angažman lokalne i regionalne uprave u pogledu stipendiranja takvih zanimanja, ali i produljenje srednjoškolskog obrazovanja s tri na četiri godine za neka od obrtničkih zanimanja. Zajedno moramo skinuti stigmu s obrtničkih zanimanja i promijeniti potpuno neosnovano shvaćanje da obrtnička zanimanja upisuju isključivo loši učenici ili oni slabijeg imovinskog stanja. U suradnji sa srednjoškolskim ustanovama planiramo provesti i anketu o zanimanju učenika za obrtnička zanimanja te, ukoliko postoji interes, tražiti povećanje broja upisanih učenika za ta zanimanja - istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Igor Šoković je na skupštini najavio i snažnije aktivnosti na promociji Područne obrtničke komore i svih njenih članova, kroz nastupe na sajmovima, ali i kroz tiskane i video materijale, kako bi se široj javnosti bolje predstavili naši obrtnici i njihov rad.

obrtnicka_skupstina_17102022_1.jpg

obrtnicka_skupstina_17102022_2.jpg

obrtnicka_skupstina_17102022_3.jpg