Ići će se u otkup zemljišta veterinarske stanice, iako je uprava stanice odustala od ponude Grada

| 14.4.2022. u 15:52h | Objavljeno u Aktualno

Još jedna točka koja je jako dizala prašinu na relaciji HDZ-a i platforme Budimo grad bio je otkup zemljišta veterinarske stanice u zoni Brezje za iznos od oko 3,9 milijuna kuna, a na čelu varaždinske Veterinarske stanice je direktor Josip Križanić, ujedno i član HDZ-a te predsjednik varaždinske županijske skupštine.

Naime, platforma Budimo grad protivna je otkupu tog zemljišta i nekretnine jer smatraju da se preplaćuje s obzirom da će se građevina na tom zemljištu morati rušiti, a s obzirom da će se navodno morati utrošiti još tri milijuna kuna na rušenje smatraju da bi se cijena kupnje zemljišta mora umanjiti za cijenu rušenja nekretnine, čime bi se zapravo zemljište moralo kupiti za umanje iznos od tri milijuna kuna, iako su prvotno na povjerenstvu za raspolaganje nekretninama tvrdili da su složni s odlukom otkupa.

- U novom mišljenju povjerenstva naveli su da je grad napravio preliminarnu procjenu uklanjanja koja iznosi 3 milijuna kuna, u tom izvješću ja ne mogu vidjeti tu procjenu. Bez dokumenta i bez stvarnog dokaza da je to 3 milijuna kuna, vi uzimate za gotovu činjenicu iako imamo primjera s drugim nekretninama gdje je cijena uklanjanja puno manja. Doveli ste nas u poziciju da smo zbunjeni - rekao je Lovro Lukavečki, vijećnik SDP-a.

Stavu Lukavečkog se pridružio Damir Habijan koji se već ranije u javnom medijskom prostoru obračunavao o ovoj temi s predstavnicima platforme Budimo grada. 

- Iznos od 3 milijuna kuna doista ne postoji u dokumentaciji, ali smo tražili od zamjenika gradonačelnika, Miroslava Markovića da proba doznati koliko će za to uklanjanje tražiti i on je telefonski rekao da će to uklanjanje koštati 3 milijuna kuna. Tu smo informaciju dobili nakon što smo dali prvo mišljenje. To je jedna jako, jako bitna informacija jer uklanjanje koje košta 300 ili 400 tisuća i uklanjanje koje košta tri milijuna nije isto, tj. razlika je kada je cijena uklanjanja samo 10 posto ukupne vrijednosti i kada je cijena uklanjanja zapravo 75 posto ukupne cijene vrijednosti - rekao je Hrvoje Petrić u odgovoru Lukavečkom. 

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Markovića je naglasio da je deplasirana teza o smanjenju cijene za tri milijuna kuna zbog troškova rušenja. 

- Deplasirana je rasprava o smanjenju otkupa zbog troškova rušenja jer ako smo mi odlučili nešto kupiti jer je to strateški važno, mi ćemo pokušati da ti troškovi rušenja budu što manji, ali nam to ne pojačava pregovaračku poziciju. Imamo ponudu na stolu i ako ćemo stalno čekati silne analize, nikada nećemo ništa napraviti. Grad nema vremena više za silne analize, imamo argumente i elaborat, ali svaki elaborat košta novaca i nije ni to rješenje. Rješenje je povjerenje i da hladne glave velimo što je bitno za Grad Varaždin, a ovo jest i trebamo to maknuti - objasnio je Marković.

Odluka je na kraju prošla podrškom od osam glasova za (SDP, Reformisti i Davor Patafta), tri glasa protiv (Budimo grad) i tri suzdržana glasa (HDZ), no upitno je što sada kada je već ranije danas uprava veterinarske stanice Varaždina jutros donijela odluku da odustaje od ponude za prodaju svoje farme, koju su kupili devastiranu i djelomice je obnovili.

Označeno u