I TOGA IMA: Varaždinskoj tekstilnoj industriji novac posudio predsjednjik njezine uprave

| 7.8.2017. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa, dao je toj tekstilnoj i modnoj industriji zajam od 260.212 eura, odnosno oko dva milijuna kuna, zadnjeg dana srpnja, kada je upisao založno pravo nad 183.653 trezorskih dionica tvrtke radi osiguranja vraćanja zajma i kamata koje su ugovorene po kamatnoj stopi od tri posto godišnje.

Na kraju lipnja –10 milijuna

Koliko god ovo bila rijetka pa i neuobičajena praksa, Košćecov zajam tvrtki koju vodi ne čudi, ima li se na umu stanje i poslovanje Varteksa, a možda još i više skora Glavna skupština na kojoj bi se trebala dogoditi ozbiljna promjena vlasničke strukture.

Varteks je, naime, i u drugom tromjesečju poslovao s gubitkom, koji je iznosio 3,9 milijuna kuna, što je otprilike isti iznos kao i u drugom kvartalu prošle godine. No, pribroji li se manjak prihoda u odnosu na rashode iz prvog kvartala, onda se gubitak najvećeg hrvatskog tekstilnog poduzeća u prvom polugodištu penje na gotovo deset milijuna kuna, što je za dva milijuna kuna više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Razlog lošeg rezultata osjetan je pad prihoda. Naime, Varteks je u drugom kvartalu prihodovao 42 milijuna kuna, što je gotovo deset milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše zbog toga polugodišnji prihod tvrtke iznosi 77 milijuna kuna, dok je u prvoj polovici prošle godine iznosio 90,5 milijuna kuna. Doduše, pali su i rashodi, koji su u istom razdoblju lani bili 98 milijuna kuna, a ove godine 87 milijuna kuna.

U odnosu na prošlu godinu, prihodi od prodaje pali su u drugom tromjesečju za devet milijuna kuna, odnosno s 51 milijuna na 42 milijuna kuna. Za isti iznos smanjeni se i poslovni rashodi, odnosno s 53 na 44 milijuna kuna, pri čemu su troškovi zaposlenika, kojih je 1,283, isti - 18 milijuna kuna.

                       Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u