I TOGA IMA Novi obrat u „sagi“ o varaždinskim balama

| 23.6.2019. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

Novi obrat u „sagi“ o varaždinskim balama, i to kakav! Ne samo da i dalje nema rješenja za ovaj petnaestogodišnji komunalnu problem, koje se još donedavno naveliko najavljivalo u vidu raskida ugovora iz 2008. i stavljanja van snage odluke o koncesiji, nego je sve vraćeno na početak kada su bale bile obuhvaćene s oba ova pravna posla. Međutim, ne mora tako i ostati jer je pokrenut upravni spor protiv rješenja Državna komisije za kontrolu javne nabave, koja je vratila u igru koncesiju, a ovih je dana podnijeta i kaznena prijava, i to protiv odgovorne osobe čakovečkog Bioinstituta, koji je provodio analizu sastava bala temeljem koje su donijete odluke i planovi koji sada vjerojatno padaju u vodu…

Prije svega tri četiri mjeseca, nakon niza izgubljenih godina i promašenih poteza u vezi bala u Brezju, zavladala je gotovo idila. Činilo se da su vladajući konačno našli rješenje za bale ili da su barem ozbiljno krenuli prema njemu, i to još uz podršku oporbe. Kako se naglašavalo, gordijski pravni čvor oko bala odlučili su „presjeći“ stavljanjem van snage koncesije za bale, a dali su i “blagoslov” za raskid Ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008..

Potonje i zbog rezultata ispitivanja baliranog otpada, koje je u listopadu 2017. proveo Bioinstitutu na uzorku od 180 bala. No, ne svi vijećnici, budući da su se tome usprotivili Davor Patafta, potpisnik tog ugovora 2008. ispred T7 VIS-a, kao i Vlado Sevšek, odvjetnik tvrtke, izražavajući, uz ostalo, sumnju u vjerodostojnost ispitivanja prema kojima bale sadrže vrlo malo otopljenog organskog ugljika pa ih se ne treba obrađivati, već ih se može odložiti.
Kako bi otklonio svaku dvojbu, Varkom je ožujku naručio od Bioinstituta novo ispitivanje karakterizacije baliranog otpada na uzorku od 180 bala, kao i dodatno veliko, statistički vrlo pouzdano ispitivanje otopljenog organskog ugljika (DOC) na uzorku od 720 ispitanih bala u odnosu na ukupni broj od 110.000 bala.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti već u ponedjeljak prijepodne!

Označeno u