HZJZ: Za pacijente ostaje i dalje isti režim dolaska u bolnice Foto: arhiva Varaždinske vijesti

HZJZ: Za pacijente ostaje i dalje isti režim dolaska u bolnice

Varaždinske vijesti/HRT | 26.1.2022. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Jučer objavljenom odlukom Stožera civilne zaštite ostaju neizmijenjene sigurnosne mjere i uvjeti dolaska pacijenata u bolnice i zdravstvene ustanove, potvrdili su iz HZJZ-a, a prenosi portal HRT-a.

U utorak 25. siječnja 2022. godine stupila je na snagu Odluka o izmjeni i dopunama Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata. Time se usklađuje već postojeća Odluka sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. godine.

Prema toj odluci obveza predočenja EU digitalnih COVID potvrda prilikom prijema u bolnice i zdravstvene ustanove odnosi se samo na kategorije pacijenata koji su njom bile obuhvaćene i prije stupanja na snagu ove odluke.

- Ovom izmjenom i dopunom Odluke, koja je stupila na snagu jučer, 25. siječnja, izvršeno je samo formalno-pravo usklađenje sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je na snazi od 25. prosinca lanjske godine. Krug obveznika na koje se primjenjuje predočenje COVID potvrde ostaje isti kao i do sada, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Krunoslav Capak i ističe da se predočenje EU digitalnih COVID potvrda kojim se dokazuje status cijepljenosti, preboljenja, odnosno posjedovanja PCR ili brzog antigenskog testa, ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći kao i do sada.

- Možda su neki medijski napisi danas mogli unijeti zabunu među hrvatske građane i pacijente, ali je važno istaknuti da se objavljenom odlukom ne uvode nikakve promjene za pacijente u odnosu na dosadašnji režim ulaska i prijema za medicinske zahvate u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, naglašava u poruci ravnatelj HZJZ.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci