HZJZ pojasnio u kojem slučaju vozači moraju biti u kućnoj karanteni, a kada mogu izlaziti i voziti

MGA/VV | 15.3.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

HGK - Županijska komora Varaždin poslala je obavijest vezanu za korona virus, a koja se odnosi na prijevoznike.

Vezano za upite prijevoznika u vezi aktualne situacije s korona virusom, a vezano za karantenu po povratku iz Italije u Hrvatsku, iz županijskog HGK prenose odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo / Stožera civilne zaštite.

HGK je upit primio od hrvatskog prijevoznika koji su proslijedili Stožeru civilne zaštite.

Upit glasi:

„Naš vozač je zaustavljen od strane više sanitarne inspektorice na graničnom prijelazu Pasjak te iako se zdravstveno osjeća dobro te nema nikakvih simptoma bilo kakve bolesti dobio je naredbu da se stavlja u karantenu na adresi boravišta na 14 dana te da dva puta dnevno mjeri temperaturu i da se javlja u Zavod za javno zdravstvo svakodnevno. Molim Vas precizan odgovor da li vozač može ići ponovno na put te se telefonom javljati nakon izmjerene temperature dva puta dnevno u Zavod za javno zdravstvo ili mora biti u kući 14 dana i ne može ići više na put?"

Iz HZJZ-a zaprimili su sljedeći odgovor:

"Hrvatski državljani idu u kućnu samoizolaciju iz koje odlaze raditi (voziti), stranci idu u organiziranu karantenu. Hrvatski državljani vozači, koji dolaze iz kategorije 1, moraju u kućnu karantenu."

 Područjima s najvišim rizikom, zbog raširene transmisije bolesti u populaciji, trenutačno se smatraju sljedeće države/regije/pokrajine (kategorija 1):

- Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan
- Italija
- Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen
- Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo
- Iran

Osobe koje dolaze iz područja kategorije 1. obvezne su podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni (stranci) ili kućnoj karanteni (hrvatski građani).

Epidemijom zahvaćenim područjem s osobito visokim rizikom smatraju se slijedeće države/regije (kategorija 2):

- Kina (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)
- Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)
- Hong Kong
- Japan
- Singapur
- Malezija
- Bahrein
- Njemačka
- Francuska
- Švicarska
- Španjolska
- Austrija
- Engleska
- Nizozemska
- Švedska
- Bela Krajina u Sloveniji

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Inače, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 9. ožujka objavio je da vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Republiku Hrvatsku moraju biti u samoizolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te su po povratku ponovno dužni podvrgnuti se samoizolaciji, no pritom treba napomenuti da se preporuke mijenjaju iz dana u dan, ovisno i situaciji. No, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, u subotu je također napomenuo da će se uvesti poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i donose robu u zemlju.

- Oni će biti izolirani kad se iskrca roba iz kamiona, bit će smješteni u objekte koji mogu odgovarati uvjetima karantene, a također i objekti koji imaju prostor da bi se kamioni tamo mogli parkirati do trenutka kada obavlja sljedeću vožnju, drugog načina nema - rekao je.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.