HZJZ objavio nove preporuke: Karantena skraćena na 7 dana svim bliskim kontaktima Foto: HZJZ; ilustracija

HZJZ objavio nove preporuke: Karantena skraćena na 7 dana svim bliskim kontaktima

Varaždinske vijesti | 1.2.2022. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je objavio revidirane preporuke za postupanje s oboljelima od Covid-a i njihovim bliskim kontaktima te prekidu izolacije i karantene.

Karantena je tako skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele Covid-19.

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima.

Bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele Covid-19, a za cijepljene i koji su preboljeli Covid-19 traje sedam dana bez testiranja.

Za prekid izolacije bez testiranja bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata - ranije je bilo najmanje tri dana.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od sedam dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije.

Novu verziju preporuka HZJZ-a pogledajte u nastavku:

HZJZ Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene Ver19 31-01-2022 by Varazdinske vijesti on Scribd