HZJZ objavio nove preporuke: "Booster" doza može se primiti već 3 mjeseca nakon druge doze Foto: VV arhiva / ilustracija

HZJZ objavio nove preporuke: "Booster" doza može se primiti već 3 mjeseca nakon druge doze

I.D./Varaždinske vijesti | 11.12.2021. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za cijepljenje.

- Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće, takozvane booster doze od tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja, kao i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti COVID-19 - priopćili su iz HZJZ-a.

- Dok je aktualna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutačno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. Europska agencija za lijekove i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze - naveli su iz HZJZ-a.

- Nije pogrešno docijepiti prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza - napomenuli su.

Ipak, osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku HZJZ ne preporučuje docjepljivanje. Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile nakon preboljenja jednu dozu cjepiva, a prošlo je šest mjeseci od primitka cjepiva, preporučuje se primjena druge doze cjepiva.

Dodali su i da se pristup "kombiniranja cjepiva" (engl. mix-and-match) može primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

- U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti COVID-19. Navedeno se odnosi na primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog) cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje), te primjenu različitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje) - napomenuli su.

- Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga. Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti - priopćili su iz HZJZ-a.

Podsjetimo, primarno se cijepljenje sastoji od:
- dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) s razmakom od tri tjedna,
- dvije doze cjepiva Spikevax (Moderna) s razmakom od četiri tjedna,
- dvije doze cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) s razmakom od 4-12 tjedana, ili
- jedne doza cjepiva Johnson&Johnson/Janssen.

Cjepiva Comirnaty i Spikevax odobrena su za djecu u dobi od 12 godina i starije te odrasle osobe, cjepiva Vaxzevria i Janssen odobrena su za osobe u dobi od 18 godina i starije, dok je cjepivo Comirnaty odobreno za primjenu u djece od 5 do 11 godina starosti.