HZJZ objavio nova pravila, cijepljena djeca ne trebaju u samoizolaciju Foto: ilustracija

HZJZ objavio nova pravila, cijepljena djeca ne trebaju u samoizolaciju

Varaždinske vijesti | 25.1.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je objavio nove preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije, s osvrtom na osobe koje su preboljele Covid-19 ili su cijepljene.

Glavne promjene u odnosu na prethodne verzije preporuka su sljedeće:

- Karantene su oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta za zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

- Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

- Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Detalje o tome tko i na koliko dana treba u karantenu ili izolaciju pročitajte u nastavku:

HZJZ Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene Ver18 24-01-2022 by Varazdinske vijesti on Scribd