HUP: "U Calzedoniji od 1.747 testiranih, pozitivno 55 zaposlenika" Foto: VV arhiva / ilustracija

HUP: "U Calzedoniji od 1.747 testiranih, pozitivno 55 zaposlenika"

I.D./Varaždinske vijesti | 17.12.2020. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

- Tvrtke okupljene u HUP-u čine sve kako bi otklonile svaku mogućnost daljnjeg širenja koronavirusa - priopćili su danas iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), reagirajući na, kako su naveli, pojedine medijske napise u kojima se proizvodne pogone izdvajalo kao žarišta zaraze.

Ističu da su podržali pilot projekt screeninga u velikim tvrtkama, kao i sve ostale inicijative HZJZ-a koje imaju za cilj detekciju i izolaciju zaraženih osoba te zaštitu zdravlja i sprečavanje širenja virusa.

- Tvrtke članice HUP-a, koje zapošljavaju veliki broj ranika su se spremno odazvale pozivu HZJZ, pa su svojim radnicima uputile poziv za dobrovoljno pristupanje testiranju. Uz veliki odaziv radnika masovnom testiranju prema dosada objavljenim rezultatima saznajemo da brojka prikrivenih zaraza, koje se otežano otkrivaju, jer zaražena osoba ne pokazuje simptom, ne prelazi 5%. Npr. tvrtka Calzedonia koja je završila ciklus testiranja, testirala je 1.747 zaposlenika od kojih je 55 osoba bilo pozitivno, što je incidencija od 3,1%. Prema tome možemo zaključiti da veliki pogoni ni po čemu ne odudaraju od stope zaraženih u drugim kolektivima. U velikim industrijskim pogonima poslodavci održavaju visoku razinu odgovornosti i zaštite te je nepravedno i pogrešno izdvojiti ih i karakterizirati kao žarišta zaraze - navode iz HUP-a, dodajući da se pilot projekt provodi na području Varaždinske i Međimurske županije u kojima se u narednom periodu planira testirati više od 10.000 radnika.