HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove Foto: VV arhiva / ilustracija

HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove

Varaždinske vijesti | 21.4.2020. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost.

- Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize, tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“ - ističu iz HUP-a.

- Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju - izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Sanja Ostroški, direktorica HUP - Regionalnog ureda Varaždin kazala je da je većina jedinica regionalne i lokalne samouprave, ovisno o svojim mogućnostima, usmjerila određena rasterećenja prema gospodarstvu kako bi doprinijeli ublažavanju kriznog stanja.

- Pozdravljajući takve odluke poduzetnici i poslodavci ističu da ne žele živjeti na subvencijama i potporama, već traže da se im se ustupe ona rasterećenja koja će stvoriti uvjete i okruženje pod kojima mogu nastaviti svoje poslovnih aktivnosti iz kojih mogu samostalno podmiriti sve obveze, pa tako i sva potrebita javna davanja i plaće prema radnicima. Stoga apeliramo da regionalne i lokalne zajednice pomno propitaju sve svoje potencijale, mogućnosti i granice unutra kojih mogu pružati daljnju podršku kako bi maksimalno rasteretili sve poslovne subjekte bez kojih neće biti oporavka u zajednicama. Kriza se može prevladati jedino u uskoj sinergiji i uvažavanju i pružanju podrške onima kojima je ista neophodna i jačanju onih koji mogu i trebaju iznjedriti oporavak - napomenula je Ostroški.