HUP pozdravlja Vladinu odluku i poručuje da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura Foto: ilustracija

HUP pozdravlja Vladinu odluku i poručuje da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura

Varaždinske vijesti/HRT | 5.1.2023. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručili su da se njihove članice striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute te pozdravljaju namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu, objavio je portal HRT-a.

- Članice HUP-a striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute. Zato pozdravljamo namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu, navodi se u priopćenju HUP-a.

Premijer Andrej Plenković, kako su kazali, na sjednici Vlade jasno je rekao da je većina pošteno odradila posao konverzije i da treba kazniti pojedince koji to krše i takav stav snažno podržavamo.

- Drago nam je da je Vlada prihvatila naš stav da se ne može cijeli sektor proglasiti nepoštenim, nego mjere trebaju ići u smjeru kažnjavanja pojedinaca, istaknuli su poslodavci.

Plenković je na sjednici Vlade kazao kako Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca. Najavio je pritom snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.

Iz HUP-a u današnjem priopćenju navode kako se je sektor trgovine, koji zapošljava gotovo 200.000 radnika, najintenzivnije pripremao za primjenu eura kao domaće valute te je uložio značajna sredstva i puno rada za prilagodbu novoj valuti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca, naveli su iz HUP-a te dodali kako je po toj formuli vrlo jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

Kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan je već oko godinu i pol dana, ali trgovci nisu mijenjali marže već su dijelom i smanjene, istaknuli su iz HUP-a navodeći kako su marže odlukom Vlade smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine oko 10 posto ukupne prodaje. Inflatorni je učinak na cijene hrane u tom razdoblju, kako su naveli, oko 20 posto.

Iz HUP-a su poručili da će sa svojom članicama nastaviti dijalog i suradnju s Vladom kako bi zajedno iznjedrili optimalna rješenja za gospodarstvo i građane i u nadolazećem periodu koji neće biti ništa manje izazovan, prenosi portal HRT-a.