Hrvoje i Ana Petrić više nisu dio platforme Budimo grad

VV | 14.11.2022. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Nakon tjedana nagađanja o situaciji unutar platforme Budimo grad gdje se spekuliralo da odnosi nisu najbolji između nositeljice liste Dubravke Novak te Hrvoja Petrića, došlo je do konačnog raskola. O cijeloj situaciji se priopćenjem javila Dubravka Novak, a kojeg prenosimo u cijelosti:

"Kada samo odlučivali o aktivnom početku bavljenja politikom i pokretali platformu „Budimo grad“, koja se na izborima biračima ponudila pod službenim imenom „Nezavisna lista Dubravke Novak“, znali smo da, zato što platforma nije stranka, ne postoje unaprijed propisani formalni okviri organiziranja hrabrih i dobronamjernih pojedinaca okupljenih oko želje da pomognu našem Varaždinu da se spasi iz korupcijske kaljuže.

Naš je temeljni politički program biračima ponuđen u obliku „Manifesta o dobrom upravljanju gradom“, a njihovo smo povjerenje zatražili na temelju naših osobnih, profesionalnih i ljudskih integriteta. Građani su nas u velikom broju prepoznali kao odgovornu snagu te smo na izborima ostvarili zaista nevjerojatan rezultat, na gornjoj granici naših maksimalnih očekivanja: četiri vijećnika/ce i samo malo glasova koji su Dubravku Novak dijelili od drugog kruga izbora za gradonačelnicu.

Prelazeći iz aktivističkih voda u svijet predstavničke demokracije, „politike“, to veliko povjerenje značilo je da imamo i odgovornost s četiri vijećnička mjesta zaista pokrenuti procese promjene koji će, kako naša sintagma još od aktivističkih početaka govori, dovesti do toga da će se „Varaždinom upravljati, a ne vladati“.

Za razliku od organiziranih stranaka u kojima je stega sve, Budimo grad se od početka trudio zadržati pluralizam utemeljen na zajedničkom shvaćanju uloge politike i odgovornosti bez da pritom ugrozimo na zajedničkoj snazi tamo gdje je to najvažnije – u Gradskom vijeću i pristupu javnosti kojeg vijećnički status donosi.

Unutar same platforme oduvijek su, i to nikad nismo skrivali, postojala različita mišljenja i shvaćanja što znači prelazak iz aktivizma u politiku, na koji način je Varaždinu najbolje pomoći, kako donositi odluke o političkom djelovanju i biti, u što je većoj mjeri moguće, aktivni korektiv onima koji Varaždin vode. Te razlike nisu nikakva tajna i znao ih je svatko tko imalo prati gradsku politiku odnosno tko je bilo koga od nas pitao.

Međutim, ta su razmimoilaženja u viđenju sadašnjosti i budućnosti Nezavisne liste Dubravke Novak došla do točke u kojoj dio naših članova i gradskih vijećnika – Hrvoje i Ana Petrić, više neće istupati u ime platforme Budimo grad već će svoje političko djelovanje nastaviti odvojenim putem.

Kolege Hrvoje Petrić i Ana Petrić imaju nemjerljivu zaslugu kao suosnivači i, prije toga, istaknuti aktivisti koji su svoj trud, vrijeme i veliko znanje ugradili u prekidanje začaranog populističko-koruptivnog kruga bivše gradske vlasti. Velika je hrabrost i energija bila potrebna izdržati sve pritiske prije i tijekom izbora i na svemu tome im najiskrenije zahvaljujemo.

Razmimoilaženja između njihovih i stavova ostalih vijećnika platforme Budimo grad, ali i velike većine ostalih članova, i to prije svega oko pitanja unutrašnje organizacije platforme Budimo grad i njezine budućnosti, su ipak, usprkos silnom trudu svih uključenih, postala prevelika da bi suradnju u dosadašnjem obliku bilo smisleno nastaviti.

Varaždin se nalazi u važnom trenutku. Zakoračili smo u drugu godinu mandata aktualne vlasti u Varaždinu, vlasti koja i dalje „vlada“, a ne „upravlja“ i koja, to treba otvoreno reći, nije opravdala veliko povjerenje koje smo joj, na početku njezina mandata, vrlo dobronamjerno i otvorena srca dali.

Smatram da je svima mnogo bolje i poštenije svoju energiju i vrijeme ulagati u konkretne političke aktivnosti koje će donijeti toliko čekane, a još uvijek nedočekane promjene u Varaždinu, nego na interne rasprave.

Suradnja i koordinacija u Gradskom vijeću će se, naravno, na temelju značajnog suglasja oko najbitnijih političkih pitanja u Varaždinu, itekako nastaviti, ali s temelja dviju međusobno neovisnih grupa vijećnika, koji dijele mnoge komplementarne vrijednosti."