Hrvatske vode: zaštićeni bazeni na Dravi te nasip u Pušćinama, Mura nikad viša! Foto: Ilustracija/Facebook Sveti Martin na Muri

Hrvatske vode: zaštićeni bazeni na Dravi te nasip u Pušćinama, Mura nikad viša!

VV | 6.8.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Tijekom jučerašnjeg dana vodostaji rijeka Save i Mure bili su u daljnjem porastu duž cijelog svog toka, dok su se protoci rijeke Drave na Varaždinskom području kretali na razini 1.900-2.000 m3/s - objavile su danas Hrvatske vode.

- Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Preventivno su izvršene aktivnosti na zaštiti gradskih bazena kod Varaždina, zaštiti nasipa Pušćine koji je u rekonstrukciji i zatvaranju prolaza kroz nasip Gornji Hrašćan - kažu u Hrvatskim vodama i dodaju kako, s obzirom na stanje zapunjenosti murskih i dravskih akumulacija u Austriji i Sloveniji očekuje se da ovi visoki vodostaji potraju još dva do tri dana.

Dramatično je i u najsjevernijoj hrvatskoj županiji, u Murskom Središću, gdje Mura prijeti obiteljskim kućama. U tom je naselju na granici sa Slovenijom još jučer poslijepodne uslijed velikih dotoka iz Slovenije došlo do naglog porasta rijeke u Murskom Središće.

- Danas u pet sati ujutro vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću iznosio je +537 cm (protok oko 1.350 m3/s), čime je ostvaren povijesni rekordni vodostaj rijeke Mure - navode u Hrvatski vodama te poručuju da, iako je na snazi izvandredno stanje, veći problemi na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju s obzirom da je u razdoblju 2014. do 2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, tijekom dana nestabilno vrijeme se zadržava nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i susjednim uzvodnim zemljama te može rezultirati novom obilnijom oborinom koja može utjecati na povećanje protoka i vodostaja, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

- Oborinski scenarij od proteklih dana prema trenutnim prognozama nije izgledan - navodi se u današnjem priopćenju Ravnateljtva civilne zaštite.