Hrvatska noćas uvodi euro i ulazi u Schengen

Varaždinske vijesti | 31.12.2022. u 09:04h | Objavljeno u Aktualno

U ponoć Hrvatska uvodi euro i ulazi u Schengen.

Ulazak u schengenski prostor jedan je od najvećih hrvatskih političkih uspjeha od ulaska u EU, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uoči novogodišnjeg podizanja rampi na slovenskoj i mađarskoj granici te ukidanja morskih kontrola prema schengenskim lukama.

“Schengen i euro su simboli, ali i čuvari europskog jedinstva koje se potvrđuje upravo u teškim vremenima, a takvo razdoblje prolazimo zbog ruske agresije na Ukrajinu”, kazao je Božinović u razgovoru za Hinu, a prenosi portal N1 televizije.

Ulazak Hrvatske u najveću svjetsku zonu bez graničnih kontrola, s oko 420 milijuna stanovnika, ocijenio je ujedno i glavnim europskim benefitom te zamašnjakom razvoja, posebno u pograničnim krajevima od Istre, preko sjeverozapadne Hrvatske do Slavonije.

“Ta će se područja tek ostvariti u svojoj punini, oslobađa se jedna nova energija. Ta dodirna mjesta oduvijek su bila točka transmisije ponajboljih praksi i običaja te katalizatori novih poslovnih ideja”, kazao je.

Na pitanje kako vidi odnos s državama s druge strane vanjske granice Božinović ističe da schengensko područje nije i ne treba biti srednjovjekovna utvrda koju debeli zidovi ograđuju od ostatka svijeta, već moderna Europa progresivnih ideja i vibrantne ekonomije.

“Činjenica je da će Europa još dugo biti atraktivna, nisu zabilježene migracije u Rusiju ili Kinu i tu se EU razlikuje od autoritarnih društava. Europa je otvorena, ona je lider suvremenog svijeta i zato mora ostati otvorena i privlačiti ljude”.

No, s druge strane, smatra, mora biti realna i racionalna kada su u pitanju ilegalni ulasci.

“Oni su nekontrolirani, povezani su s organiziranim kriminalom i ne donose ništa dobro ni Europi niti tim ljudima koji su nerijetko žrtve kriminalnih skupina koje se bogate na njihovoj nesreći.”rekao je Božinović, a prenosi portal N1 televizije.