NARANČASTI DAN "Nasilje je zlo koje moramo iskorijeniti iz našeg društva"

| 26.11.2023. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

HNS je u subotu, 25. studenog posebnu akciju pod imenom "Narančasti dan: Podržimo borbu protiv nasilja nad ženama", povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Akcija je održana na Varaždinskom placu u Varaždinu, gdje su se okupili članovi i simpatizeri HNS-a te građani Varaždina i Varaždinske županije, koji su svojim prisustvom htjeli poslati važnu poruku da nasilje nad ženama nije prihvatljivo i da zajedno moramo graditi sigurniju i pravedniju zajednicu. Akciji su se pridružili i v.d. predsjednika HNS-a Mirko Korotaj i potpredsjednica HNS-a Karolina Juzbašić.

Okupljenim građanima, koji su se pridružili akciji, obratila se Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative Hrvatske narodne stranke, koja je progovorila o problemu nasilja nad ženama. 

- Nasilje nad ženama stvarnost je za mnoge žene, bolna i tužna stvarnost. To jednostavno ne smijemo ignorirati, ni tolerirati, niti opravdavati, to moramo promijeniti. To je razlog zašto smo i danas ovdje, kako bismo pokazali da nam je stalo, da nećemo okretati glavu u drugu stranu te da nastavljamo borbu protiv nasilja nad ženama. Ženska inicijativa HNS je pokrenula kampanju „Bez riječi nema promjena – protiv nasilja nisi sam/a“ još u lipnju ove godine te organizira ovakve događaje po cijeloj Hrvatskoj i dijeli informativne letke kako bi među građanima podigli svijest o važnosti borbe protiv svih oblika nasilja te kako bi se građani educirali, razmjenjivali iskustva i zajedno radili na stvaranju okoline u kojoj nema mjesta nasilju - rekla je Andreja Parlaj.

Nakon nje, obratio se i Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a, koji je pozvao građane da podrže HNS kao stranku koja se zalaže za ravnopravnost spolova i zaštitu ženskih prava. 

- HNS je uvijek bila na strani žena, uvijek je podržavala njihova prava. Isto tako, HNS je uvijek bio protiv svih vrsta nasilja te smo uvijek tražili strože kazne za počinitelje, bolju prevenciju i zaštitu za žrtve. HNS radi na poboljšanju položaja žena u Hrvatskoj i to ćemo nastaviti raditi i u budućnosti. Zato vas pozivam da podržite Hrvatsku narodnu stranku kako bismo se zajedno boriti za njihova prava te da podržite borbu protiv nasilja nad ženama - istaknuo je Korotaj.

Na kraju, obratio se i Krunoslav Lukačić, predsjednik Županijske organizacije HNS Varaždinske županije.

- Želim zahvaliti našoj Ženskoj inicijativi na organizaciji ovog važnog događaja koji je posvećen borbi protiv nasilja. Nasilje je zlo koje moramo iskorijeniti iz našeg društva. HNS je stranka koja se zalaže za ravnopravnost i toleranciju te imamo rješenja za bolji život svih građana i građanki Hrvatske - rekao je Lukačić.

Tijekom akcije, članovi i simpatizeri HNS-a su dijelili prigodne letke, koji sadržavaju korisne informacije o problemu nasilja i savjete kako ga prepoznati, prijaviti i spriječit, ali i pomoći žrtvama nasilja. Osim letaka, dijelili su i mandarine, naranče te narančaste balone, koji simboliziraju boju borbe protiv nasilja nad ženama. Akcija je privukla veliku pažnju građana i medija, koji su podržali ovu hvalevrijednu akciju HNS-a. HNS zahvaljuje svima koji su svojim prisustvom na Narančastom danu poslali važnu poruka da nasilje nad ženama nije prihvatljivo.