Hrvatska i dalje među najkorumpiranijim državama EU, a u svijetu na 60. mjestu

Varaždinske vijesti | 29.1.2019. u 11:29h | Objavljeno u Aktualno

Na ljestvici od 180 država, Hrvatska je na 60. mjestu prema Indeksu percepcije korupcije za 2018. godinu, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina. U prošloj godini Hrvatska je imala 48 bodova te je u odnosu na 2017. godinu pala za jedan bod i tri mjesta.

Najtransparentnije države u 2018. godini su Danska s 88, Novi Zeland s 87, te Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 13 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a od nje su još lošije Rumunjska s 47 bodova, Mađarska s 46 bodova, Grčka s 45 i Bugarska s 43 boda. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 18 bodova. U odnosu na države u okruženju napredovala je jedino Makedonija za 2 boda. Bosna i Hercegovina ostala je na istom broju bodova, dok su Slovenija, Hrvatska, i Crna Gora pale za 1 bod. Srbija, Albanija i Kosovo pali su za 2 boda.

Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava porastom populizma i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

- Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno. Građanima je dosta toleriranja krađe i poticanja neodgovornosti te izazivanja kontroliranog kaosa u hrvatskom društvu. S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala je borba protiv korupcije, a pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije.

Korupcija je uzrok iseljavanja građana i rastakanja sustava vrijednosti koji kao društvo nismo izgradili od osamostaljenja do danas. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj - istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.



Označeno u