Hranić: Po razvijenosti komunalne infrastrukture možemo se mjeriti s razvijenijim zemljama Foto: Krešimir Đurić

Hranić: Po razvijenosti komunalne infrastrukture možemo se mjeriti s razvijenijim zemljama

| 27.1.2017. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Udruge općina u Republici Hrvatskoj, u Park boutique hotelu u Varaždinu u petak je održana radionica pod nazivom "Djelotvorno organiziranje i učinkovito upravljanje vodnim uslugama na lokalnoj razini", na kojoj su predstavljen pravni i institucionalni okviri za organiziranje i upravljanje vodnim uslugama, preporuke za organiziranje i upravljanje isporukom vodnih usluga te ključni pokazatelji uspješnog upravljanja i poslovanja, u skladu s odredbama vodno-komunalnih direktiva Europske Unije.

Glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić napomenuo je da je ovo prva radionica  na području Varaždinske županije namijenjena voditeljima komunalnih poduzeća, odnosno direktorima i voditeljima komunalnih odjela, za učinkovito upravljanje komunalnim, odnosno vodnim uslugama, budući da općine i gradovi imaju i svoja komunalna poduzeća.

- Osposobljavanje smo organizirali u suradnji s NALAS-om (Mrežom asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Europe) i njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju GIZ. Certificirani predavači obučeni su da ljude upoznaju kako učinkovito organizirati i upravljati komunalnim uslugama, kako privlačiti sredstva iz europskih fondova, kako razvijati infrastrukturu te kako strateški planirati i upravljati programima na temelju rezultata - kazao je Hranić i dodao kako smatra da će ova radionica sigurno polučiti dobar razultat te da će polaznici steći nova znanja koja će znati primijeniti u svojim općinama i gradovima, odnosno komunalnim poduzećima.

Hranić je usporedio i razvijenost komunalne infrastrukture u Hrvatskoj i "starijim" članicama Europske unije.

- Mislim da se možemo mjeriti i s razvijenijim članicama Europske unije i da smo na tom području daleko otišli, pogotovo što se tiče naših većih komunalnih poduzeća, kao što su Termoplin i Varkom. Što se tiče Hrvatske, sjever naše države je daleko razvijeniji. Gotovo da nemamo naselja i domaćinstva bez vodovodne, plinske ili telefonske mreže. Komunalno smo jako razvijeni, i to zahvaljujući komunalnim poduzećima koja su u razvoj te komunalne infarstrukture uložila velika sredstva - istaknuo je Hranić.

Osvrnuo se i na Aglomeraciju Varaždin, budući da je tematika radionice povezana s tim projektom.

- Žao mi je što se nitko iz Varkoma nije odazvao na ovu radionicu. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažem, Aglomeracija kasni, ali ipak kreće. Natječaji su u pripremi i nadam se da će se uspjeti izrealizirati do 2019. Projekt Aglomeracije Varaždin nam je izuzetno bitan, ali imamo tu još nekoliko manjih aglomeracija koje su u pripremi. One nisu obuhvaćene Aglomeracijom Varaždin i iskreno vjerujem da će i to krenuti, jer znamo da je to nužno za razvoj naših općina i gradova, ali i zbog obveza koje imamo prema Europskoj uniji i koje moramo ispuniti. Žao mi je što se sve ovo događa. Načelnici tu, nažalost, ne mogu ništa učiniti. Mi smo još prije 10-ak godina krenuli s izradom projektne dokumentacije po pojedinim općinama i svaka je općina potrošila po 400-500 tisuća kuna, ishodila lokacijske dozvole, a onda se sve to prekinulo i "bacilo u vodu" da bi se krenulo s ovim projektom. Mislim da je trebalo prije razgovarati s općinama kako bi se sve to već ranije zajednički organiziralo - rekao je Hranić.

Jedan od predavačica na današnjoj radionici bila je i Dražana Halar, zaposlena u gradskoj upravi Velike Gorice kao voditeljica Ureda za europske fondove.

- Edukacija se odnosi na učinkovito upravljanje vodnim uslugama te pripremu i provođenje infrastrukturnih projekata. Naglasak je stavljen na javne isporučitelje vodnih usluga i projekte vezane uz vodoopskrbu i odvodnju. Hrvatska kao članica Europske unije ima pravo na apliciranje i 85-postotno sufinanciranje razvoja vodovodne i odvodne mreže. Ugovorno tijelo za to u Hrvatskoj su Hrvatske vode, koje svoj posao rade kvalitetno, međutim, potrebno je da i na terenu imaju dobre partnere. Provesti veliki infrastrukturni projekt za jedinice lokalne samouprave je dosta zahtjevno, pogotovo ako je riječ o manjim općinama s dvoje, troje ili petero zaposlenih, koji uz svoj redovni posao svakodnevno moraju naći vremena i za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dogovarati zahvate i pripremati financiranje. Izazovi su vrlo veliki i potrebni su znanja i vještine koje treba redovito obnavljati - naglasila je Halar.

Na radionici su sudjelovali predstavnici komunalnih poduzeća te pojedini načelnici, zamjenici načelnika i pročelnici iz općina Varaždinske županije, a bile su uključene i Krapinsko-zagorska te Međimurska županija. Edukacija je bila besplatna, budući da je Udruga općina pokrila sve troškove.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci