Horvat: Iz bolnice odlaze liječnici, a zdravstvenih djelatnika zaposleno devet, a nezdravstvenih 17

Varaždinske vijesti | 11.6.2020. u 12:19h | Objavljeno u Aktualno

Iz bolnice odlaze liječnici, razočarane medicinske sestre, tehničari, laboranti, fizikalni terapeuti i inženjeri radiologije, a ukupni broj zdravstvenih djelatnika u godini dana povećao za samo devet,  dok je nezdravstvenih - koji imaju veći viši koeficijent prema podobnosti - za 17 više, i to usprkos zabrani zapošljavanja nadležnog ministarstva pa postoji dio šefova nezdravstvenih odjela, koji su sami sebi šefovi, kao u pravnoj službi koja ima dvije pravnice i obadvije su šefice: jedna je šefica samoj sebi, a druga šefica šefici i samoj sebi.

Ova izjava Darka Horvata, ministra gospodarstva i čelnik međimurskog HDZ-a,  izazvala je reakciju iz čakovečke Županijske bolnice  

- Nevjerojatna je količina i žestina kontinuiranog napada na našu bolnicu i bolnički sustav od strane političkih moćnika iz HDZ-a, stoji u reakciji.

 U priopćenju,  koje nije nitko potpisao, naglašava se da je jedini javni interes svih djelatnika Županijske bolnice Čakovec, zdravstvenih i nezdravstvenih, interes za što boljom i kvalitetnijom zdravstvenom skrbi i unapređenjem bolničkog sustava.

 - U posljednjim tjednima svjedočimo nizu raznih aktera koji neprovjerenim i zlonamjernim dezinformacijama, spinovima, pokušavaju blatiti i omalovažavati sve zdravstvene struke, a sada i one koji su nezaobilazni dio zdravstva, nisu završili medicinu, a bez njih moderno zdravstvo ne postoji. I to ne možemo dozvoliti. Županijska bolnica Čakovec je javna zdravstvena ustanova s renomiranim uspjehom u svom razvoju i ne dozvoljava da bude uvučena u političke sukobe pa makar dolazile i od onih najisturenijih političkih aktera. Smatramo nedopustivim da svi oni koji uopće ne razumiju niti promišljaju zdravstveni bolnički sustav stalno pomeću dvorištem Županijske bolnice Čakovec umjesto da metu po svojim dvorištima,  ukazuju.

Za vrijeme aktualne Uprave Županijske bolnice Čakovec, odnosno od trećeg  2019. godine zaposleno je 30 liječnika, od čega 13 specijalista, 8 liječnika bez specijalizacije i 9 specijalizanata, a otišlo je 17 liječnika, od čega 6 u mirovinu, 5 je istekao ugovor na određeno, 4 zbog sporazumnog raskida i 2 iz ostalih razloga.

- Migracija radnika je prisutna i normalna i ono što je zaista izuzetan uspjeh za naš kraj i našu Bolnicu je da je prisutna izrazito pozitivna migracija visoko obrazovanog kadra. Prije nešto više od godinu dana je zatečeno stanje godinama zanemarivanog i nefunkcionalnog bolničkog sustava s ogromnim i nedopustivim manjkom tehničkog, uslužnog i administrativnog osoblja. Stoga je bilo nužno postaviti osnovne preduvjete te zaposliti radnike za sanaciju sustava. Moderno zdravstvo s brojnom modernom opremom; povećanje broja usluga i djelatnosti pacijenata i osoblja; ogroman sustav Bolnice; projekti u izvođenju, kao i suvremeno digitalno doba svi zahtijevaju izrazito kompleksan sustav svih onih podupirajućih radnika koji nisu završili medicinu, a bez kojih zdravstvo ne može. Nedopustivo je „uhljebima“ nazivati vrijedne pomoćne kuharice, radnice u praoni, pomoćnog radnika na zbrinjavanju infektivnog otpada, informatičara ili slično, naglašava se.

Posebno se naglašava da ne mogu dopustiti vrijeđanje diplomirane pravnice bolničkog sustava na koje se „sve oslanja i bez kojih ne može niti jedan radnik niti jedan odjel niti jedan sustav“.

U Županijskoj bolnici Čakovec postoji jedan odjel za pravne poslove sa sedam djelatnika od kojih su tri pravnice na preko 900 zaposlenih, za razliku od susjednih ustanova u kojima je formirano i po nekoliko pravnih službi, što ujedno dokazuje nepoznavanje sustava, neistinito i sramotno iznošenje činjenice da je „jedna šefica samoj sebi, a druga šefica šefici i samoj sebi“, ukazuje se te naglašava da Županijska bolnica Čakovec spada u jednu od bolnica s najmanje nezdravstvenih djelatnika spram zdravstvenih u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Uz to, oštro osuđuju medijske napise vezane za krivotvorenje medicinske dokumentacije.

- Naime, vrijedni liječnici naše Bolnice obave preko milijun usluga godišnje i sve usluge koje su liječnici i drugi zdravstveni djelatnici upisali kao DTP i DTS postupke su uredno odrađeni u Bolnici. Uočene minimalne nepravilnosti se dešavaju i HZZO je prihvatio očitovanje Bolnice te navedeno nije ustegnuto iz tekućeg prihoda Bolnice.  I kao posljednja činjenica, žalosno je i jadno unatoč silnom ulaganju u zdravstveni sustav od strane Ministarstva, Županije i same Bolnice da se iznosi lažna činjenica vezana uz prokišnjavanje krova i znatne štete na novom paviljonu, vele u čakovečkoj bolnici te izražavaju žaljenje „što se ovakvim neprovjerenim i neistinitim iznošenjem šteti ugledu bolnice i svim njenim vrijednim radnicima, a time posljedično i pacijentima s obzirom da je osnovna djelatnost usluga pacijentima, a ne politika“.