HOK u Ministarstvu gospodarstva o unapređenju uvjeta rada za obrtnike Foto: ilustracija Pexels

HOK u Ministarstvu gospodarstva o unapređenju uvjeta rada za obrtnike

Varaždinske vijesti | 4.7.2024. u 14:55h | Objavljeno u Aktualno

Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom i suradnicima na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika.
 
Ministar Šušnjar je i ovom prilikom čestitao na nedavno održanoj svečanoj Akademiji povodom tridesete obljetnice rada HOK-a, na kojoj je i dodijelio nagrade Ministarstva gospodarstva pod nazivom „Šegrt Hlapić“, najboljoj učenici strukovnih škola Heleni Karić, Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata iz Đakova kao najboljoj strukovnoj školi te Danijelu Kodrnji, vlasniku obrta "STROJNA OBRADA METALA" iz Zagorskih sela, kao najboljem mentoru.

„Ovo je vaša kuća, otvoreni smo za suradnju po svim pitanjima, kako bismo postigli rezultate na dobrobit obrtništva“, iskazao je ministar Šušnjar dobrodošlicu obrtnicima.
 
Najavljen je zajednički rad na novom Zakonu u obrtu koji će imati za cilj modernizirati obrtništvo, s naglaskom na segment koji će obuhvaćati posebno uređenje malih trgovina, a kako ograničenja rada nedjeljom ne bi štetila samozaposlenim obrtnicima i njihovim obiteljima.

Ministar je pozdravio takav prijedlog, istaknuo brojne prednosti postojećeg Zakona o trgovini za građane te izrazio svijest o specifičnim nišama u obrtništvu na koje takva ograničenja utječu u povećanoj mjeri, poput cvjećara i suvenirnica.

Predstavnici HOK-a ovom su prilikom izrazili i zahtjev za preuzimanjem vođenja Obrtnog registra, koji je sada u nadležnosti MINGO-a, u cilju jačanja komunikacije s obrtnicima prilikom otvaranja obrta, ali i tijekom njihovog rada.
 
Tema je bila i potrebna i predložena reforma strukovnog obrazovanja koju HOK godinama zagovara i promiče, sa snažnim naglaskom na učenju temeljenom na radu kao osnovi strukovnog obrazovanja.

Predstavnici HOK-a su ovom prilikom pozdravili najavljeno povećanje praga za paušalno oporezivanje na 50.000 EUR, naglasivši da su u svojim zahtjevima argumentirali potrebno povećanje spomenutog praga na 60.000 EUR osobito s obzirom na inflaciju.

Također, istaknuli su potrebe za većim mogućnostima kreditiranja mikro i malih subjekata, za jednostavnijim pristupom sredstvima te lakšim i jednostavnijim pristupom europskim fondovima.
 
„Trebamo biti dio radnih skupina svih propisa i zakona koji utječu na život i rad nas obrtnika. Naša dužnost i obaveza je zastupati gotovo 119 tisuća naših članova te smo relevantan i neizostavan sugovornik po svim pitanjima koja se tiču hrvatskog obrtništva“, istaknuo je predsjednik HOK-a Kratohvil.