Hoće li zbog klimatskih promjena i rata biti problema u opskrbi električnom energijom? Foto: ilustracija

Hoće li zbog klimatskih promjena i rata biti problema u opskrbi električnom energijom?

Varaždinske vijesti/HRT | 24.5.2022. u 20:18h | Objavljeno u Aktualno

Proteklih dana, prema temperaturama zraka, već smo debelo zakoračili u ljeto, iako ono ni klimatološki još nije počelo.

Mnoge je to potaknulo da već sada pribjegnu korištenju klima uređaja čime se i povećava potrošnja električne energije.

Sve duža i vruća ljeta posljedica su klimatskih promjena, a u kombinaciji sa sve skupljim energentima, postavljaju i pitanje hoćemo li u budućnosti imati i problema s opskrbom strujom? piše portal HRT-a.

Klimatske promjene sve su vidljivije. Globalno zatopljenje, požari i suše, povremena zahladnjenja, klimatski ekstremi - postali su uobičajeni.

Na našoj sjevernoj polutki zime su kraće i toplije, a ljeta su se produljila i zagrijala. Sve je vidljiviji utjecaj klime na potrošnju električne energije.

- S obzirom na to da su se ljeta i produljila i postaju sve izraženija odnosno sve toplija, uz sve češću pojavu toplinskih valova, da ćemo imati povećanu potrošnju električne energije kojom se tijekom ljeta hladimo, ističe ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar.

Najveća opterećenja u potrošnji energije nisu više zimi, nego ljeti. No problema s opskrbom ne bi trebalo biti.

- Što se tiče problema u opskrbi, definitivno možemo umiriti naše pučanstvo ali i gospodarski sektor da problema neće biti, kaže državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

- Ono što je naša sreća je da RH se oslanja na obnovljive izvore energije prije svega hidropotencijala, tu u određenim periodima može doći do određenih problema ako imamo sušnu godinu, međutim općenito možemo biti zadovoljni, dodaje.

Od ukupne godišnje potrošnje, oko 17 teravatsati, Hrvatska uvozi oko 30 posto, ovisno o sezoni.

- Zasad ne vidimo opasnost kratkoročnu u dostatnosti električne energije, naravno problem su cijene koje su značajno veće na burzama 5-6 puta u odnosu od prije par godina. Mi smo jako dobro umreženi sa susjedima. Možemo dobaviti energiju iz inozemstva, ali pitanje je po kojoj cijeni, smatra ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić.

I klimatske promjene i ukrajinska kriza nameću nužnost samodostatnosti i većeg iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

- U Hrvatskoj, znajući da postoje brojne geomorfološke mogućnosti za različite oblike obnovljive energije, možemo steći energetsku neovisnost. Dug je put pred nama ali resurse i sredstva imamo, kaže Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Europska unija i dosad je poticala ulaganja u obnovljive izvore energije, a još mnogo više planira sljedećih godina, sve kako bi Europa do 2050. postala prvi klimatski neutralan kontinent, objavio je portal HRT-a.