Hoće li vijećnici podržati rebalans u kojem su predviđena sredstva za kiosk, ali i za prijevoz

Za otkup kioska predviđeno je 115.000 kuna Za otkup kioska predviđeno je 115.000 kuna Foto: VV arhiva

Nakon što je u nepunih mjesec dana čak dva puta „pao“ prijedlog rebalansa proračuna Grada Varaždina, danas će se održati nova sjednica varaždinskog Gradskog vijeća s već trećim prijedlogom rebalansa proračuna, koji predlaže gradonačelnik Goran Habuš.

Dok se prije predlagalo smanjenje od oko pola milijuna kuna, ovaj je put predviđeno smanjenje ukupnih prihoda i primitaka za 694.995 kuna, odnosno na 361,4 milijuna kuna. Međutim, smanjenje prihoda nije bila stavka smutnje. Sudeći prema onome što su rekli vijećnici, razlog je bila 115.000 kuna „teška“ stavka za otkup montažnog objekta (kioska) na raskrižju Merlićeve ulice i Ulice kralja Petra Krešimira IV., koja je i u novom prijedlogu, unatoč negodovanju većine gradskih vijećnika.

Stoga se opravdano postavlja pitanje hoće li proći takav rebalans. U Vijećnici se nadaju trećoj sreći, odnosno da će većina vijećnika danas konačno podržati rebalans proračuna jer bi tada trebali biti nazočni i oni koji ranije nisu bili. Podsjetimo, na sjednici krajem svibnja „za“ rebalans je glasovalo deset vijećnika, a na sjednici sredinom lipnja 12. Za razliku od prvog puta podržali su ga i HSLS-ov Miodrag Pap i Natalija Martinčević (reformisti) te trojica HNS-ovih vijećnika, HSU-ova Katica Darabuš, SDP-ovi Ljubica Križan i Josip Hehet, dvoje laburista, HSS-ov Mladen Hižak te nezavisni Zdravko Golub. „Protiv“ su bili Željko Bunić i Zlatan Avar, a suzdržane HDZ-ove Otilija Cvetko i Laura Musliu te Dražen Vincek i Danijela Benkus. Vladajućima je nedostajao svega jedan glas kako bi rebalans prošao, što bi se vjerojatno dogodilo da vijećnik Robert Podolnjak nije otišao zbog dolaska – ministra poljoprivrede.

Poučeni ovime, u gradskoj vijećnici su zaključili da više ne mogu računati na glasove Vinceka i Benkus. Umjesto njih nade ulažu u nezavisne vijećnike Roberta Podolnjaka i Stjepana Cepanca.

Bio sam spriječen nazočiti prošloj sjednici jer sam s ministrom Davorom Romićem službeno posjetio veći broj poljoprivrednih i prehrambenih tvrtki iz Varaždinske županije. No na sjednicu zakazanu za 1. srpnja namjeravam doći kako bih čuo sve argumente za i protiv rebalansa proračuna – najavljuje Podolnjak.

Jedna od najvažnijih stavaka prijedloga rebalansa proračuna jest 314.000 kuna subvencije za javni gradski prijevoz. Upravo je zbog te stavke rebalans na posljednjoj sjednici podržala i Martinčević. S njome se slaže i Podolnjak.

Načelno, smatram da je donošenje odluke o koncesiji za gradski prijevoz s vrlo povoljnom cijenom gradskog prijevoza od 2,99 kune, čije donošenje ovisi i o rebalansu proračuna, vrlo važno za građane Varaždina i smatram to snažnim argumentom u prilog rebalansu. No konačan stav donijet ću na sjednici na temelju svih relevantnih argumenata koje nisam imao prilike čuti zbog izostanka s prošle sjednice – poručio je Podolnjak.

Amandmane na prijedlog rebalansa proračuna ponovno su uputili Željko Bunić i Zlatan Avar koji predlažu da se iz rebalansa makne stavka za sanaciju odlagališta u Brezju u iznosu od 115,5 milijuna kuna, ali i da se sredstva predviđena za otkup kioska prenamijene za uređenje parka za osobe treće životne dobi na Banfici.

Odustajanje od kupnje kioska amandmanom je zatražio i HRAST-ov Krunoslav Burek uz prijedlog da se iznosom od 115.000 kuna uredi krovište na objektu dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici prekriveno azbestnim pločama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.