Hoće li se od sutra iz Varaždinske županije ići na šišanje u Čakovec, Koprivnicu ili - Zagreb!?

| 16.3.2020. u 16:19h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio je danas, kao što smo izvijestili, odluku o "potrebi ograničenja rada i mjera ponašanja na području Varaždinske županije", koja bi se mogla ocjeniti uistinu ograničavajućom, a manjim dijelom i nejasnom. Hoće li usitinu kao takva zaživjeti, trebalo bi se doznati uskoro jer, kako je rečeno, očekuje se još tijekom dana suglasnost Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije zalaže se, podsjetimo, da trgovine s prehrambenim artiklima rade do 20 sati, a sve ostale da - ne rade!

Isto tako do daljnjeg bi trebale biti potpuno zatvoreni i ugostiteljski objekti svih kategorija, uz izuzetak usluge proizvodnje i dostave hrane te rada pučkih kuhinja. Ne bi uopće radile ni  teretane, sportski centari, fitness i rekreacijski centari, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, kino dvorane, kazališta, muzeji, knjižnice, čitaonice, radionice... Iako i tu nije baš jasno jesu li trgovine s prehrambenim artiklima, primjericie, kiosci i trgovine na benzinskim postajama, ipak najviše dvojbe izaziva dio spomenute odluke u kojoj se navodi da se "privremeno određuje dobrovoljna samoizolacije za sve osobe starije životne dobi", budući da je nejasno ne samo tko su "starije osobe", nego kako se može odrediti nešto što je dobrovoljno.

Međutim, najviše nedoumica ipak izaziva to što nije pojašnjeno čemu takve mjere, kakve trenutno ima samo Istarska županija. U Istri su one razumljive s obzirom na blizinu Italije, ali Varaždinska županija ne samo da je udaljena o žarišta zaraze koronavirusom u Europi, nego nema ni osjetan porast broja zaraženih, a posebno nema kolanja zaraze među građanima, što se događa u Zagrebu, sudeći po tome da se ne zna kako se oboljeli liječnik zarazio, a nije bio u inozemstvu.

Usprkos tome, Zagreb tek razmišlja o mjerama kakve su u Varaždinskoj županiji već gotovo donijete, iako  ih nitko drugi u okruženju nije donio pa je pitanje njihove svrsishodnosti u takvim okolnostima. Hoće li se iz Varaždinske županije, primjerice, ići na šišanje u Međimurje? Koprivnicu? Ili Zagreb?

S obzirom na sve to, uistinu je upitno da će ova odluka već danas dobiti suglasnost Stožera civilne zaštite RH, tim više što takvu preporuku on nije dao za Zagreb i Varaždinsku županiju, barem koliko je javnosti poznato. A bez takve preporuke ili izričitog i obrazloženog zahtjeva s lokalne razine, nacionalni Stožer još nikome nije dao suglasnost, izuzev Istri, iako je odluka slična varaždinskoj stigla iz Zadra, ali nije dobila podršku Nacionalnog stožera, koji nije imao razumijevanja za stav da je nužna zbog velikog broja turista. 

- Stožer promišlja o svim mjerama, a one su temeljene na stručnim i znanstvenim inputima. Imamo najširu sliku. Hvala i građanima koji se pridržavaju mjera. Zbog naše vjerodostojnosti, molimo sve da se ne poduzimaju ishitreni postupci. Važno je da se zajedno borimo protiv ugroze. Slušamo sve koji imaju mišljenje, ali struka mora voditi glavnu riječ, rekao je još jutros ministar zdravstva Vili Beroš.

Čelnik zadarskog Stožera ipak ustraje na odluci, a i predsjednik SDP-a Davor Bernardić zalaže da se u cijeloj zemlji već danas zatvore ugostiteljski objekti i dr.

I uistinu, možda nije stvar u preuranjenosti odluke Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, već  u tome da drugi kasne u propisivanju mjera za socijalno udaljavanje, koje u ovakvim izvanrednim okolnostima snažno zagovara Tomas Pueyo.