Hoće li referendum u Ivancu biti zabranjen? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li referendum u Ivancu biti zabranjen?

VV | 9.2.2022. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Zakonom o vodnim uslugama i Uredbom o uslužnim područjima propisana je obveza pripajanja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga društvu preuzimatelju na uslužnom području 2, koje obuhvaća sve gradove i općine u Varaždinskoj županiji. Grad Ivanec raspisao je lokalni referendum kojim se zapravo poziva da se građani izjasne hoće li se Zakon o vodnim uslugama i Uredba o uslužnim područjima poštivati ili se neće poštivati. Sukladno Ustavu Republike Hrvatske, svatko je dužan poštivati pravni poredak. Stoga je Ministarstvu pravosuđa i uprave predloženo da, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, obustavi od primjene Odluku o raspisivanju referenduma - odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je predlagatelj referenduma, gradonačelnik Ivanca, kao zastupnik u Hrvatskom saboru aktivno sudjelovao u izradi Zakona o vodnim uslugama te glasao za njega.

- Međutim, kada je Grad Lepoglava, čije su količine vode omogućavale da Ivkom vode d.o.o. bude samostalno područje, zatražio ulazak u isto područje s Varkomom, radi provedbe investicija na svom području, nastalo je protivljenje od strane gradonačelnika Ivanca - navode u Ministarstvu i ukazuju na to da među stručnim osobljem, u oba javna isporučitelja vodnih usluga na području Varaždinske županije, postoji puna svijest o nužnosti pripajanja Varkomu.

Podsjećamo, referendum je najavljen za 20. veljače i na njemu će biračima biti građanima postavljena dva pitanja: jesu li za da se ivanečki vodovodi i Ivkom-vode Ivanec pripoje tvrtki Varkom Varaždin i da Varkom preuzme distribuciju vode na čitavom području Ivanca te jesu li za da se na odlagalište otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina.