Hoće li kamioni blokirati granične prijelaze sa Slovenijom?

vv | 8.6.2019. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću zbog problema na graničnim prijelazima sa Slovenijom.

-Unatoč svim našim naporima, zamolbama i upozorenjima upućenim resornom ministarstvu, ali i Vama, hrvatski cestovni prijevoznici su danas na rubu egzistencije zatvoreni unutar vlastitih državnih granica. Hrvatska politika se ponosi članstvom u Europskoj uniji i vrijednostima na kojima je ista izgrađena, a istovremeno nesmotrene političke igre zatvaraju granice prema Sloveniji i dovode do diskriminacije u sektoru hrvatskog cestovnog prijevozništva.

U ožujku je hrvatska strana jednostrano zabranila prometovanje teretnih vozila preko graničnog prijelaza Mursko Središće, čime je provocirana akcija slovenske jednostrane zabrane odnosno ograničenja prometovanja preko svih važnih graničnih prijelaza – Rupe, Pasjaka, Razvora, Lupinjaka, Dubrave Križovljanske i Trnovca.

Šokirani smo činjenicom da su takve odluke donesene, a da nitko nije promislio kakve će biti posljedice za hrvatske cestovne prijevoznike, ali i gospodarstvo općenito. Naše resorno ministarstvo nije učinilo ništa da nas zaštiti ili na bilo koji način olakša poslovanje, štoviše suprotno – namjerno se produbljuju razlike među prijevoznicima iz različitih dijelova Hrvatske i svjesno nas se obmanjuje.

Ponovno nismo svi jednaki pred zakonom i očito nismo svi jednako vrijedni. Odbijamo biti žrtvama nečijih nepromišljenih izjava, obećanja i političkih trgovanja. Tražimo smjenu svih ministara i pomoćnika ministara odgovornih za političku odluku kojom je zatvoren granični prijelaz Mursko Središće, a što je i rezultiralo slovenskom reakcijom. Inzistiramo da primite na sastanak predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika najkasnije do srijede, 12. lipnja 2019., a kako bi se zajednički osmislila daljnja strategija i postignuo dogovor sa slovenskom stranom. Inzistiramo na Vašem angažmanu i jamstvu da će ova situacija biti razriješena u najkraćem mogućem roku, navode u Udruzi, naglašavajući da će u „suprotnome organiziranom akcijom iskazati građanski neposluh“.