HNS-ovi gradonačelnici i načelnici protive se Čačićevom osnivanju savjetodavnog tijela

V.V. | 4.9.2017. u 12:48h | Objavljeno u Aktualno

Povodom osnivanja savjetodavnog tijela načelnika i gradonačelnika od strane župana Radimira Čačića i za danas sazvanog prvog sastanka, medijima su se prije njegova početka, u ime svih HNS-ov načelnika i gradonačelnika u Varaždinskoj županiji, obratili gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Ukazali su kako se osnivanjem ovoga tijela dovodi u pitanje legitimitet i legalitetet mjesnih odbora, ali i lokalne samouprave.

- Naša stranka ima osam načelnika i dva dogradonačelnika, a za danas smo dobili prvi sastanak sa županom vezano uz neke teme. Moramo reći, nije potrebno osnivanje takvog savjetodavnog tijela jer je to i prije postojalo, odnosno postojale su koordinacije svih načelnika i gradonačelnika gdje se rješavala ta problematika. Imamo predsjednike MO, oni su odgovorni nama načelnicima i mislimo da nema potrebe za osnivanjem ovog savjetodavnog tijela - pojasnio je Novoselec.

Batinić je pak ukazao kako je odluka o osnivanju savjeta u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, sa Statutom Županije te Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

- Upitna je legalnost što se tiče zakona te se derogira mjesna i lokalna samouprava što nije prihvatljivo. Derogira se funkcija i uloga općinskih i gradskih vijeća te članova Skupštine i predsjednika Skupštine. Odazvat ćemo se sastancima, no predložit ćemo da se savjet preoblikuje u koordinaciju jer je ovo uplitanje u rad lokalne samouprave poručio je Batinić.

Označeno u