HGK: Više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja Foto: VV arhiva / ilustracija

HGK: Više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja

Varaždinske vijesti | 21.4.2020. u 15:57h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora dostavila je Vladi RH prijedloge olakšavanja mjera zaštite od koronavirusa.

Među prioritetnim prijedlozima HGK je otvaranje gotovo svih trgovina bez ograničenja u kvadraturi, s tim da se sigurnosne mjere odrede prema broju posjetitelja u odnosu na veličinu prostora, zatim ukidanje ograničenja radnog vremena za maloprodaju do 17 sati čime bi se smanjio pritisak na trgovine, a predlaže se i decentralizacija mjera po županijama i gradovima (sukladno epidemiološkoj situaciji) te olakšavanje dnevnih migracija radnika iz pograničnih područja koji rade u drugim državama.

Komora također traži i zakonsko reguliranje rada od kuće, reaktivaciju dijela javnog prometa za prijevoz radnika koji će se u sve većem broju vraćati na posao, rad vrtića za djecu radnika kojima odlukom Stožera nije zabranjen rad, otvaranje uslužnih djelatnosti obrta uz strogo poštivanje zdravstvenih mjera te olakšavanje međunarodnog prometa roba.

- Naši prijedlozi dolaze direktno od naših članica koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo kako nas je odličan posao Stožera civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere. U tom smjeru idu i naši prijedlozi - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši da treba početi raditi i na pripremi otvaranja turističkih kapaciteta, u skladu sa zdravstvenim mjerama zaštite, kako bi što bolje iskoristili nadolazeću sezonu.