HDZ: Mi smo svoje napravili u vezi bala, neka Grad Varaždin sad napravi svoje

Varaždinske vijesti | 6.7.2022. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno

Da bi se bale konačno maknule iz Brezja, Grad Varaždin treba provesti javnu nabavu, ali i riješiti sporove

Država, odnosno Vlada i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost spremni su sufinancirati 40 posto troškova zbrinjavanja bala odloženih u Brezju, a kada budu ispunjeni svi uvjeti, poručio je danas u atriju varaždinske Županijske palače Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, naglasivši da već gotovo pet godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima stavku za sanaciju bala, koja je osigurana zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi i zalaganju tadašnjeg zastupnika, a danas župana Anđelka Stričaka, kao i državnog tajnika Mario Šiljega.

Govoreći o uvjetima koje treba ispustiti Grad Varaždin, kao prvo naveo je provedbu javnog natječaja za zbrinjavanje.

- Na potezu je gradska vlast koja treba provesti natječaj te riješiti preostala pravna pitanja. To je na njima i to treba jasno reći jer je država napravila svoje, naglasio je Habijan, koji je zahvalio na pomoći državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mariju Šiljegu.

Nakon što se osvrnuo na javni poziv u vezi energetske tranzicije iz NPOO te promjene koje će biti uvedene u novi poziv zbog reakcija gospodarstvenika mahom sa sjevera, Šiljeg je potvrdio da se Fond, zalaganjem zastupnika i  župana, kontinuirano održava stavku za sanaciju bala.

- Zadnjih nekoliko mjeseci ubrzali smo aktivnosti i donesena su dva ključna dokumenta koji se tiču okoliša. Tako je donijeto rješenje da su mjere, koje su predviđene u sanacijskom programu, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, a Grad varaždin je ishodio građevinsku dozvolu, ukazao je Šiljeg, ponovivši da su Vlada, ministarstvo i Fond spremni dati sredstva za 40 posto troškova, no da će se konačna odluka donijeti nakon prevođenja postupka javne nabave.

Kao i Habijan, državni je tajnik Šiljeg naglasio da je sada na potezu Grad Varaždin.

- Uz provođenje javne nabave treba riješiti i eventualne sudske sporove i zadrške po tom pitanje kao jedina strana u tome, a mi možemo obećati da ćemo provesti našu proceduru dodjele novaca od 40 posto do kraja, poručio je Šiljeg.