HDZ: Mi smo svoje napravili u vezi bala, neka Grad Varaždin sad napravi svoje

Varaždinske vijesti | 6.7.2022. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno

Da bi se bale konačno maknule iz Brezja, Grad Varaždin treba provesti javnu nabavu, ali i riješiti sporove

Država, odnosno Vlada i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost spremni su sufinancirati 40 posto troškova zbrinjavanja bala odloženih u Brezju, a kada budu ispunjeni svi uvjeti, poručio je danas u atriju varaždinske Županijske palače Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, naglasivši da već gotovo pet godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima stavku za sanaciju bala, koja je osigurana zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi i zalaganju tadašnjeg zastupnika, a danas župana Anđelka Stričaka, kao i državnog tajnika Mario Šiljega.

Govoreći o uvjetima koje treba ispustiti Grad Varaždin, kao prvo naveo je provedbu javnog natječaja za zbrinjavanje.

- Na potezu je gradska vlast koja treba provesti natječaj te riješiti preostala pravna pitanja. To je na njima i to treba jasno reći jer je država napravila svoje, naglasio je Habijan, koji je zahvalio na pomoći državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mariju Šiljegu.

Nakon što se osvrnuo na javni poziv u vezi energetske tranzicije iz NPOO te promjene koje će biti uvedene u novi poziv zbog reakcija gospodarstvenika mahom sa sjevera, Šiljeg je potvrdio da se Fond, zalaganjem zastupnika i  župana, kontinuirano održava stavku za sanaciju bala.

- Zadnjih nekoliko mjeseci ubrzali smo aktivnosti i donesena su dva ključna dokumenta koji se tiču okoliša. Tako je donijeto rješenje da su mjere, koje su predviđene u sanacijskom programu, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, a Grad varaždin je ishodio građevinsku dozvolu, ukazao je Šiljeg, ponovivši da su Vlada, ministarstvo i Fond spremni dati sredstva za 40 posto troškova, no da će se konačna odluka donijeti nakon prevođenja postupka javne nabave.

Kao i Habijan, državni je tajnik Šiljeg naglasio da je sada na potezu Grad Varaždin.

- Uz provođenje javne nabave treba riješiti i eventualne sudske sporove i zadrške po tom pitanje kao jedina strana u tome, a mi možemo obećati da ćemo provesti našu proceduru dodjele novaca od 40 posto do kraja, poručio je Šiljeg.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci