HDZ neće podržati proračun Grada Varaždina; "Nema raskola i ne postoje dva HDZ-a u Varaždinu"

VV | 25.11.2022. u 19:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- HDZ neće podržati proračun - iznio je najvažniju poruku s današnjeg sastanka Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina njezin predsjednik Damir Habijan.

Uz njega je bio i varaždinski župan te predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak. Habijan je poručio da nema nikakvog raskola u HDZ-u te da ne postoji Habijanov i Stričakov HDZ.

Gradska organizacija HDZ-a sastanak je održala povodom povodom nadolazeće sjednice Gradskog vijeća, na kojoj se, između ostalog, predlaže i Proračun Grada Varaždina za 2023. godinu, a koji između ostalog donosi i prijedlog kreditnog zaduženja za riješavanje bala u Brezju.

S obzirom na razlaz Hrvoja i Ane Petrić s ostatkom Budimo grad, a i upitne podrške platforme Budimo grad predloženom Proračunu, sve je izvjesnija opcija neizglasavanja proračuna, nakon koje slijedi privremeno financiranje Grada i novi izbori za Gradsko vijeće. Gradonačelnik također ima mogućnost predlaganja izmijenjenog proračuna do kraja godine.

Na novinarsko pitanje da li bi podržali proračun s određenim promjenama ili je njihov stav kategorično ne, Habijan je odgovorio da oni iznose svoj politički stav, ali da to ne znači da HDZ nešto ruši. 

- Ajmo do kraja biti jasni. Proračun je temeljni financijski dokument ali je i svojevrsni politički dokument. Prošle smo godine podržali proračun i u njemu su bili projekti koje smo predlagali i koji su realizirani, ali ova gradska vlast u godinu dana nije pokazala da je dorasla voditi ovaj grad. U ovom proračunu ne vidim niti jednu ozbiljniju kapitalnu investiciju. Čak sada više govorim kao građanin grada koji želi da ovaj grad ide naprijed. Ne vidim da ovaj proračun zaslužuje naše povjerenje i stoga ćemo biti protiv, ali to ne znači da mi nešto rušimo. Mi smo iskazali svoj politički stav ali to ne znači da HDZ ruši proračun - kaže Habijan.

Na pitanje nije li zbrinjavanje bala od kapitalnog značaja, odnosno smatra li integralnu nagodu. koju je predlagao Čehok, boljom od potpisane, Bosiljeve, Habijan je  odgovara "da je dovoljno pogledati brojke".

- Posebice kad se uzme u obzir što smo sve prošli i slušali kad je predložena integralna nagodba - rekao je Habijan, a njegov stranački kolega varaždinski župan Anđelko Stričak na to je dodao da nikad oporba nije srušila proračun vladajućih, oporba ih može srušiti samo na izborima.

- Odgovornost za donošenje gradskog prorčauna je na Bosilju, a ne na oporbi - naglasio je Stričak.