Habuš HDZ-u: Pozivanje investitora zadatak je Grada Foto: Krešo Đurić

Habuš HDZ-u: Pozivanje investitora zadatak je Grada

M.P./Varaždinske vijesti | 3.3.2016. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

Nakon jutrošnje pressice HDZ-a na temu vlasništva zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje, iz Gradske vijećnice danas poslijepodne također je sazvana izvanredna pressica. Gradonačelniku Goranu Habušu nije jasno zašto je oko administrativne odluke kojom su četiri zone objedinjene u jednu nastala tolika pompa.

- Iz DUUDI-ja nas nisu demantirali jer oni nam nisu dali pisanu preporuku da zone objedinimo u jednu. Žene iz DUUDI-ja su nam prilikom lanjskog nadzora usmeno to preporučile. Jedan od usmenih zaključaka sastanka bio je da stvorimo uvjete da potpišemo aneks ugovora što smo i ostvarili odlukama donijetima na Gradskom vijeću. To su objedinjavanje zone, donošenje mjera za poticanje gospodarstva te osiguranje sredstva u proračunu za uvođenje infrastukture. Ja sam u Grad došao u studenom 2011., ekipa prije mene trebala je zone staviti u funkciju - rekao je Habuš dodavši da je DUUDI u Grad došao dobronamjerno, a ne sa ciljem da zatraži povrat zemljišta.

- Željeli su se informirati o svemu poduzetom kako bi se mogli potpisati aneksi ugovora. HDZ govori o clean startu i upravo to i radimo. No, njihova retorika ide u kontra smjeru i nadam se da HDZ neće koristiti DUUDI kao političko sredstvo gdje će podobnima dijeliti, a nepodobnima uzimati. Dosad se DUUDI nije pokazao kao dobar gospodar, no nadam se da će novi direktor to promijeniti. Ne ne bojim se da će nam DUUDI uzeti zemljište osim ako to ne bude po političkom ključu, a to ne želim vjerovati - napomenuo je Habuš dodavši da se nadzor DUUDI-ja odnosio isključivo na 9,8 hektara zemljišta darovanog Gradu 2009. godine, no njihov nalaz nisu još primili.

Točno je, kaže, da je aktualna vlast Varkomu 2012. godine dala suglasnost za baliranje otpada na dijelu darovanog zemljišta.

- No, bale su gore od 2005. godine, a država je zemljište prvi puta darovala 2004. godine, a potom i 2008. i 2009. godine. Svo to vrijeme bale su bile za zemljištu i DUUDI je upoznat s time. Kad maknemo bale, maknut će se i Varkom i zemljište će se vratiti u prvobitnu namjenu. Koliko je HDZ-u stalo do rješenja baliranog otpada pokazuje događaj iz 2012. kada su opstruirali naše rješenje s Općinom Davorom i sad posljednje je slučaj s Povjerenstvom za bale. Od HDZ-a smo tražili da predloži svoje predstavnike, no nisu to napravili - naglasio je Habuš.

Pozvao je sve političke stranke, ali i saborske zastupnike, „da stave glave skupa“ i uključe se u rješavanje gorućih problema.

- Podržavam dobronamjernost i kreativnost, ali ne na razini populizma. Kada nešto želite promovirati, ne radite pressice i plašite investitore već djelujete konstruktivno. Ako HDZ želi djelovati konstruktivno prema DUUDI-ju, a direktor je iz njihovih redova, nek' upregnu napore da država Gradu da u vlasništvo vojarnu u Optujskoj umjesto da plaše javnost - rekao je Habuš na kraju dodavši da je žalosno što u HDZ-u ne znaju za projekt TPV II koji je planiran u Brezju.

Usto, napomenuo je da je Grad premijeru Tihomiru Oreškoviću uputio 19. veljače, a Rimac automobilima 24. veljače.

- Tu smo tvrtku pozvali da dođe u zonu, da mu prezentiramo što nudimo i da ga pozovemo da ulaže. Nismo se time hvalili u medijima jer smo smatrali da investitori tek tada neće doći. Ne razumijem zašto će HDZ poslati pismo Rimcu, zašto bi politička stranka pozivala investitore? To je zadatak Grada - smatra Habuš.