Habijan predložio Habušu: Donesimo proračun za 2017. u ožujku

V.M./Varaždinske vijesti | 11.1.2017. u 10:19h | Objavljeno u Aktualno

Je li situacija u Gradu Varaždinu kataklizmična zbog nedonošenja proračuna za 2017. godinu ili su stvari ipak malo drugačije, danas je na konferenciji za novinare komentirao predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan.

Habijan je naglasio kako su projekti koje gradonačelnik Habuš navodi, projekti koji se već nekoliko godina planiraju u proračunu, a onda rebalansom iz njega izbacuju.

- Primjerice, Rotor na raskrižju Filičeve i Krležine bio je planiran u proračunu za 2016. godinu, rotor kod Supernove također, izgradnja servisne ceste kod istočne obilaznice bio je u proračunu za 2016. godinu, izgradnja feasibillity studije projektne dokumentacije za denivelaciju prijelaza željezničke pruge također je bilo planirano u proračunu za 2016. godinu, dogradnja VI osnovne bilo je u proračunu za 2016. godinu - istaknuo je Habijan navodeći kako su sve to projekti koje je upravo gradonačelnik Habuš planirao u proračunu za 2016., a potom ih sve do zadnjega rebalansom iz proračuna izbacio.

Za vrijeme svog mandata, kaže Habijan, Habuš je imao na raspolaganju milijardu i tri stotine milijuna kuna.

- Postavljam pitanje koji projekt je realiziran. Što se tiče korištenja sredstava EU fondova za vrijeme privremenog financiranja, financiranje niti jednog projekta neće stati. Problem je taj da niti jedan projekat nije niti započeo pa se niti ne može nastaviti - pojasnio je Habijan.

Što se tiče financiranja projekata poput Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri, Habijan ističe kako to zasigurno nije upitno te smatra da su najave gradonačelnika o njihovom neodržavanju blago rečeno pretjerane.

- Gradonačelnik je osoba koja brine i osigurava većinu u Gradskom vijeću. Od kada sam preuzeo dužnost predsjednika HDZ Grada Varaždina jasno sam rekao da želim pokazati da u našem gradu postoji alternativa sadašnjom gradskoj vlasti odnosno SDP-u i HNS-u. Jasno smo iznijeli argumente zbog čega prijedlog proračuna ne možemo podržati. Činjenica je da je loša poruka da su i gore planirani proračuni prošlih godina dobivali povjerenje pojedinih vijećnika, i da su vijećnici doista vodili brigu o interesu grada onda bi proračuni pali i prije - smatra predsjednik varaždinskog HDZ-a dodavši kako to ipak nije pitanje za HDZ nego neke druge stranke i vijećnike.

Ipak, Habijan je poslao poruku aktualnoj gradskoj vlasti da su spremni podržati proračun za 2017. godinu u ožujku, ukoliko bude predložen realan proračun.

- Želim podsjetiti kako do sjednice Gradskog vijeća nismo imali prijedlog proračuna za 2017. godinu, a imajući u vidu da je to temeljni dokument grada onda smatram da to nije bila dobra poruka. Neću se vraćati u prošlost stoga danas želim poslati jasnu poruku aktualnoj gradskoj vlasti i SDP-u i HNS-u da u narednom periodu odnosno do ožujka ove godine pripremimo proračun grada Varaždina - predložio je.

Što se tiče izvedbe odnosno modela napomenuo je da to ostavlja gradonačelniku na izbor.

- Dakle, da li će aktualna gradska vlast pripremiti prijedlog pa dostaviti isti svim vijećnicima na razmatranje, ili da formiramo radnu skupinu unutar gradskog vijeća koja će zajedno pripremiti proračun to ovisi o njima. Mi smo otvoreni za razgovore i prijedloge i ovim želim jasno pokazati da smo vodili i vodimo proaktivnu politiku u gradu Varaždinu. Dakle, apeliram na sve političke aktere, da se u narednom razdoblju kanimo populizma i prepucavanja te da doista prionemo konstruktivnoj raspravi, na dobrobit i u interesu grada Varaždina i njegovih stanovnika - zaključio je Habijan.