Habijan: Postupci koji se vode protiv HDZ-ovaca dokaz su neovisnosti pravosuđa Foto: arhiva vv/ilustracija

Habijan: Postupci koji se vode protiv HDZ-ovaca dokaz su neovisnosti pravosuđa

N1/vv | 5.2.2023. u 20:12h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a, Damir Habijan te saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Koprivnice, i Mišel Jakšić, gostovali su u Točki na tjedan gdje su komentirali aktualne političke teme.

Najaktualnija tema je afera sa SMS zapošljavanjima u Hrvatskim šumama u koju su upleteni visoki dužnosnici Vlade. Habijan kaže da, kao pravnik, smatra da je to ekstrakcija nečega iz sudskih spisa od strane oporbe.  - Treba razlučiti što je trgovina utjecajem, ovdje te priče nema. Meni je kao odvjetniku opasna teza da su institucije te koje trebaju provoditi svoj posao. Ovo što govori oporba je primjer pritiska na pravosuđe koje je kod nas neovisno - rekao je.

- Svi ovi postupci koji se vode protiv visokih HDZ-ovih službenika dokaz su tomu - dodao je.

"Jasno je da su poruke iscurile"

Jakšić smatra da je HDZ potrošio puno vremena da bi optužio oporbu da je to izmislila, a da je jasno da su ove poruke iscurile iz nekih sudskih spisa. - Je li pritisak na pravosuđe kada oporba propitkuje da se istraži nešto što djeluje kao korupcija, ili je pritisak na pravosuđe kada premijer drži presicu sa šefom DORH-a i da će on zvati da vidi što se događa s ministrom Horvatom. Koji je pritisak veći i tko ima tu veću moć da radi pritisak - rekao je.

- Postoji određena komunikacija između premijera i šefice DORH-a i stvari oko kojih oni moraju komunicirati i tu nema ništa sporno. Što se tiče SMS-ova, ne bih izjednačavao krivnju, ali sjetimo se zapošljavanja u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Da, vode se postupci protiv visokih dužnosnika HDZ-a i to je dokaz da pravosuđe funkcionira. Oporba može inzistirati, ali ne i pritiskati sudbene organe”, rekao je Habijan.

"Nije čudno da oporba baš sad želi kaos"

- Sve je u politici tajming, nije slučajno da oporba baš sad želi napraviti kaos. Postoji neki tijek, istrage i sve što se mora provesti. Ovo je sve rađenje neke priče. Ja mislim da je glasnogovornik Vlade vrlo jasno objasnio cijelu komunikaciju. Radi se priča iz nečega što nema, vrlo je zanimljiv tajming -  rekao je za N1.

“Činjenica je da ni jedan ministar SDP-a nije bio uhićen, kao što nije uhićen niti jedan premijer, ali u HDZ-u su to zaboravili jer su svog uhićenog premijera izbrisali. Premijer je neki dan rekao da je znao za tu netemu mjesecima. Kako je on to znao? Plenković je nakon uhićenja Horvata rekao da će nazvati državnu odvjetnicu i vidjeli što je to toliko važno da se ministar diže u subotu ujutro. Što se tiče Rimac i Žalac, dok mi razmišljamo kako ugrađivati solare, netko je na tome ubirao pinku. Također, dok mi plaćamo skupu cijenu goriva, netko povezan s HDZ-om je uzeo veliki novac”, smatra Jakšić.

Habijan je spomenuo predsjednika SDP-a, Peđu Grbina, koji je uzimao naknadu za odvojeni život kao i raspuštanje zagrebačke organizacije. Jakšić smatra da je nervoza Plenkovića znak da nas čeka jedan zanimljiv politički period gdje će on morati dati odgovor na brojna pitanja.