Habijan: Aktualiziramo upis Grada Varaždina na listu svjetske kulturne baštine

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina ponovno će pokrenuti proceduru, odnosno aktualizirati nominaciju Grada Varaždina u postupku upisa na listu svjetske baštine UNESCO, u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i odjela za zaštitu kulturne baštine.

2005. godine podnesena je prijava za upis Grada Varaždina na listu svjetske baštine UNESCO. Od te godine Grad Varaždin nalazi se na pristupnoj listi UNESCO-a, odnosno na popisu onih područja koji se nalaze na teritoriju zemalja članica za koje se smatra da su relevantne za upis na listu svjetske baštine. S obzirom na to da je od dana predaje zahtjeva proteklo gotovo 15 godina, Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina ponovno će pokrenuti proceduru odnosno aktualizirati nominaciju Varaždina u postupku upisa na listu svjetske baštine UNESCO-a, u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i odjela za zaštitu kulturne baštine.

hdz_1.JPG

- Pokrenut ćemo i inicijativu pred Ministarstvom kulture za upis kompleksa Starog grada na listu „Oznaka europske baštine“ (European HeritageLabel)“ - izjavio je Damir Habijan na konferenciji za medije.

- Kompleks Starog grada koji se sastoji od dvorca, kule stražarnice s lančanim mostom, žitnice i zemljanih bedema, a koji je nastao većim dijelom u razdoblju renesanse u svrhu obrane od Turaka, predstavlja jedinstveni fortifikacijski sklop odnosno kompleks - dodao je Habijan.

U Republici Hrvatskoj jedino je Muzej i nalazište krapinskih neandertalaca dobio Oznaku europske baštine od Europske komisije.

- Upisom na listu i dobivanjem Oznake europske baštine, naš grad upisao bi se u najznačajnija europska kulturna dobra, što bi uvelike doprinijelo promidžbi grada, ali i omogućilo lakše sufinanciranje projekata vezanih uz očuvanje kulturne baštine - dodao je Habijan.

- Varaždin u centru grada ima velik broj palača koje se ističu vrijednim kamenim portalima te je nužan veći angažman gradskih vlasti kako bi se u narednom razdoblju većina njih obnovila i zaštitila od propadanja - izjavila je Martina Jerbić–Cecelj, nositeljica HDZ liste 1. MO Centar.

Mladež HDZ-a Grada Varaždina također se priključila ovoj inicijativi te je osmislila akciju izrade autohtonih suvenira. Riječ je o otiskivanju starog varaždinskog grba koji se nalazi na šahtovima u centru grada na majice.

- Na taj način željeli smo pokazati kako se sitni povijesni detalji nalaze u cijelom našem gradu. Iako su ponekad nama manje vidljivi, gostima i turistima su itekako interesantni - istaknuo je Sven Bunta, predsjednik mladeži HDZ-a Grada Varaždina.

Na majice je otisnut stari varaždinski grb za koji su Varaždinci dobili odobrenje za korištenje od kralja Matije Korvina 1464. godine te spada u najstarije povijesne grbove u Europi. Nažalost, ne može se sa sigurnošću utvrditi je li toranj doista postojao u Gradu Varaždinu ili je riječ samo o prikazu koji nema povijesnog uporišta u stvarnoj građevini.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.