Gradsko vijeće glasovalo za daljnju kupovinu dionica tvrtke Parkovi

MGA/Varaždinske vijesti | 10.6.2019. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

Gradsko vijeće danas je sa 17 vijećnika za i četvero suzdržanih donijelo odluku o kupnji dionica tvrtke Parkovi d.d.

Kako je obrazložio gradonačelnik, cijena po kojoj se kupuju dionice je povoljna i ispod tržišne. Kupnjom dionica Grad bi postao gotovo stopostotni vlasnik te gradske tvrtke. U međuvremenu, nakon objave dnevnog reda sjednice Gradskoga vijeća, u Grad je došla ponuda još jednog vlasnika koji je ponudio svojih 40 dionica.

Odluku o kupovini dionica, kaže gradonačelnik, donijeli su temeljem zahtjeva Uprave Parkova kojim traže da se dalje ide u kupovinu dionica jer su jedino gradsko poduzeće u Hrvatskoj koje obavlja tu djelatnost, a da nisu u stopostotnom vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Dionice Parkova otkupljivale su se i tijekom mandata prijašnjeg gradonačelnika.

Kupovinu dionica u Gradu obrazlažu i time da im je potrebno stopostotno vlasništvo u toj gradskoj tvrtki kako bi joj mogli prepustiti obavljenje određenih komunalnih poslova bez raspisivanja javnog natječaja te kako bi određene projekte, poput izgradnje nove grobne kuće, mogli prijaviti na EU fondove.

SDP-ov Neven Bosilj komentirao je da se ne zna realna vrijednost dionica Parkova jer tvrtka nije na burzi.

- Zašto su se dionice davale i prodavale radnicima, a sad ih kupujemo te tko su stvarni vlasnici dionica koje kupujemo?  Želimo Parkovima prepustiti poslove bez javnog natječaja, ali dobivamo li time najpovoljniju uslugu na tržištu? - pita se Bosilj te je SDP kod glasovanja ostao suzdržan.

Vijećnik Davor Patafta smatra da je s ekonomske strane to dobar posao za Grad te ističe da je i prethodna vlast otkupljivala dionice po istoj cijeni od 400 kuna po dionici, što su tada vijećnici podržali.