Gradovi i općine zbog porezne reforme izgubili 1,1 milijardu kuna Foto: Udruga gradova u RH

Gradovi i općine zbog porezne reforme izgubili 1,1 milijardu kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 11.3.2016. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici Predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske, održanoj 9. ožujka, prisutni su gradonačelnici između ostaloga raspravljali o učincima porezne reforme u 2015. godini.

Među govornicima je bio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je kolegama predstavio sve probleme koji su zbog porezne reforme pogodili Lepoglavu, kao nekadašnju jedinicu lokalne samouprave s brdsko-planinskim statusom.

Kako je istaknuto, zbog porezne reforme u 2015. godini gradovi i općine su izgubili 1,1 milijardu kuna u odnosu na 2014. godinu, županije su izgubile 254 milijuna kuna, a državni proračun je ostvario višak od 20 milijuna kuna. Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo Vladi Republike Hrvatske uputiti zahtjev za kratkoročnu raspodjelu sredstava najpogođenijim jedinicama u cilju ublažavanja posljedica reforme koje će, istaknuto je, biti dodatno produbljene u 2016. godini.

- Predloženo je da se raspodjela sredstava provede na teret namjenskog udjela države u porezu na dohodak od 1,5% koji je u državni proračun u 2015. godini donio 147 milijuna kuna, a nije namjenski utrošen. Uz to, potrebno je usporiti dinamiku smanjenja kompenzacijskih mjera za jedinice lokalne samouprave koje su izgubile potpomognuti status među kojima je i Lepoglava. Od svih pogođenih gradova, Lepoglava je na visokom drugom mjestu, odmah iza Lipika po visini pada proračuna – kazao je Škvarić.

Što se tiče mogućeg budućeg rasterećenja cijene rada, Udruga gradova podržava mjere koje će dovesti do povećanja dohotka građana.

- Obzirom da bi se budućim povećanjem neoporezivog dijela dohotka postigli minimalni učinci na rasterećenje cijene rada, Udruga gradova predlaže da se buduće rasterećenje provodi na teret doprinosa na plaće koji su na neto plaći od 3.000 kuna približno 30 puta veći od poreza na dohodak - napominju iz Udruge gradova.

Iz Grada Lepoglave podsjećaju da je lepoglavski proračun zbog poreznih reformi praktično preko noći smanjen za 47% što predstavlja velik gubitak, a većinom se odnosi na prihode od poreza na dohodak koji je osnovno porezno sredstvo punjenja Proračuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci