Gradonačelnik Bosilj o oštećenom spomeniku: "Tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem" Foto: VV arhiva / ilustracija

Gradonačelnik Bosilj o oštećenom spomeniku: "Tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem"

Varaždinske vijesti | 31.8.2022. u 09:08h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin danas je poslao priopćenje u vezi oštećenja spomenika žrtvama holokausta u Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu.

- Očevidom Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina utvrđena je materijalna šteta na spomeniku u iznosu oko 9.000 kuna. U tijeku je postupak izbora izvođača radi žurne sanacije oštećenja na spomeniku, o trošku Grada Varaždina, te se saniranje oštećenja spomenika očekuje u najkraćem mogućem vremenskom roku - naveli su iz Grada.

- Protiv počinitelja po službenoj dužnosti pokrenut je kazneni postupak za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, počinjeno iz niskih pobuda (za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina zatvora). Grad Varaždin će u svojstvu oštećenika, nadležnom sudu podnijeti Prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva radi naknade štete koja mu je počinjena - stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Neven Bosilj oštro je osudio nedjelo.

- Očekujemo da će pravosudna tijela kojima smo prijavili nedjelo kazneno progoniti i izreći odgovarajuću zatvorsku kaznu. Pojedinci koji čine takva nedjela nanose veliku štetu ugledu Varaždina. Građani Varaždina odaju počast svim žrtvama holokausta, a posebno jer su u njemu živote izgubili i Varaždinci, članovi ugledne židovske zajednice. Ovo je već drugi put da se oštećuje spomenik i tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem - naglasio je Bosilj.