Građani stvaraju zalihe jer se boje nestašice: "Tražimo hitno izvješće Vlade o stanju robnih zaliha!"

VV | 16.3.2022. u 15:53h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o razvijanju psihoze kod građana, te stvaranju osobnih zaliha hrane zbog straha od nestašica. Martinčević je rekla kako do problema s prehranom hrvatskih građana ne bi smjelo doći, ali uz uvjet da se poduzmu odgovarajuće mjere, prvenstveno koristeći instituciju robnih zaliha.

- Do sada su ministri samo parcijalno odgovarali na pitanja o stanju robnih rezervi, tj. na ona koja se odnose na njihove resore i trenutno nemamo jasnu sliku kakvo je stanje robnih rezervi u cjelini. Zbog toga se u javnom prostoru pojavljuju razne polu informacije i dezinformacije koje kod građana izazivaju zabrinutost i stvaraju psihozu. Stoga od Vlade tražimo da hitno Hrvatskom saboru i građanima predstavi sveobuhvatno izvješće o stvarnom stanju hrvatskih robnih rezervi, te o svim mjerama koje su do sada poduzete i koje se planiraju poduzeti u budućnosti. Podržavamo interventnu odluku o pravu prvokupa države kod izvoza žitarica, jer se time osigurava da proizvođači ne budu oštećeni u cijeni, a da sigurnost opskrbe bude garantirana. Isto tako dobro je da se značajno dižu rezerve pšenice i svinjskog mesa - istaknula je Martinčević. 

Dodaje kako ove, i niz drugih odluka kao što je primjerice odluka o nabavi sjemena, pomoći će da izbjegnemo ozbiljne krize u opskrbi, danas i sutra.

- Međutim, sad bi trebalo donijeti odluke koje čekaju već desetljećima, da se instrument robnih zaliha upotrijebi, za stabilizaciju tržišta i snažno poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje. Posebno je važno naglasiti da kupovine i puštanje na tržište zaliha iz robnih rezervi nisu pod ograničenjima EU i tu ne postoji alibi državi da je zbog regulative EU spriječena u jačanju domaćih proizvodnji i onemogućavanju damping cijena za uvozne proizvode - istaknula je Martinčević.