Grad Varaždin: U postupku imenovanja direktora Varkoma sve je zakonito

VV | 7.6.2022. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem jučerašnje novinarske konferencije Nezavisne liste Ivana Čehoka o imenovanju direktora Varkoma d.d. i zahtjevu za njegovom ostavkom ili razrješenjem s dužnosti gdje su se pozivali na upit koji je župan Anđelko Stričak poslao Ministarstvu gospodarstva, a na kojem stoji mišljenje nadležnog ministarstva da je trebao biti proveden natječaj umjesto da se direktora postavlja glasanjem Nadzornog odbora čije ostavke također zahtjevaju, Grad Varaždin je nakon dodatnih pravnih konzultacija poslao sljedeće priopćenje koje prenosimo:

NL Ivana Čehoka: Traže hitnu smjenu Istera i opoziv nadzornoga odbora Varkoma

"Direktor društva Varkom d.d. imenovan je  odlukom Nadzornog odbora s ovlašću za zastupanje od 1.12.2021. godine nakon što je prethodni direktor društva tražio razrješenje s tim datumom.

U vrijeme imenovanja direktora Varkom d.d. na snazi je bio Statut tog trgovačkog društva iz ožujka 2021. godine koji je određivao da se direktorom može imenovati osoba koja ima visoku stručnu spremu te da direktora društva imenuje Nadzorni odbor, u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Statut, kao temeljni akt trgovačkog društva, nije propisivao obvezu već samo mogućnost provođenja javnog natječaja. Zbog kratkoće rokova i činjenicu da Zakon o trgovačkim društvima u svojim odredbama ne propisuje da se u dioničkom društvu može imenovati vršitelj dužnosti, Nadzorni odbor je u skladu sa zakonskim i statutarnim ovlastima i obvezom imenovao direktora u osobi Brune Istera.

Zakon o vodnim uslugama je stupio na snagu 17.07.2019. godine, međutim, on u svojim odredbama ne propisuje da se Direktor društva imenuje putem javnog natječaja. U njemu je propisano da se u javnim isporučiteljima vodnih usluga zapošljava putem javnog natječaja. To znači da se odredba čl. 28. Zakona o vodnim uslugama odnosi na zapošljavanje u društvu. To se pak ne odnosi na direktora kojeg se imenuje na funkciju koja je po svojoj prirodi mandatna. Direktor se imenuje za poslove vođenja društva i opet u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Dakle, direktor društva Varkom nije zaposlenik već Uprava te se na prava direktora primjenjuju Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o obveznim odnosima, a tek posredno Zakon o radu.

Konačno, Zakon o vodnim uslugama u odredbi čl.88.st.4. jasno propisuje da se Društveni ugovor, odnosno Statut društva javnih isporučitelja, mora uskladiti sa Zakonom o vodnim uslugama u roku od 6 mjeseci od dana donošenja Uredbe o uslužnim područjima koja je stupila na snagu 31.03.2022.godine. Stoga, postupajući u skladu sa zakonskom obvezom, u travnju ove godine održana je Skupština društva Varkom d.d. na kojoj je donesen novi Statut i sve je usklađeno s odredbama Zakona o vodnim uslugama i Zakona o trgovačkim društvima.

Važno je napomenuti da je imenovanje direktora Brune Istera još prošle godine prošlo sudsku kontrolu te da sud zasigurno ne bi upisivao imenovanje navedenog direktora da je postojala bilo kakva protivnost propisima ili da je ijedna odluka pobijana u zakonskim rokovima."

Označeno u