Grad Varaždin u ITU mehanizmu, a topličkoj Specijalnoj bolnici 83 milijuna kuna

Napisao/la: vv -

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila je danas predstavnicima Varaždina, Bjelovara i Siska odluke, kojima se svaki od navedenih gradova s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. - 2027., a koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, kako je ukazala ministrica Žalac, omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti, kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekata u gradovima sudionicima ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak Poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Do sada su u Hrvatskoj ITU mehanizmom bili obuhvaćeni samo veći gradovi. Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukama gradovi Bjelovar, Sisak i Varaždin imati će mogućnost biti proglašeni područjima na kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju.

-Zahvaljujući ovoj odluci, Grad Varaždin postaje jedno od urbanih središta, kojima se otvaraju novi izvori financiranja bespovratnim novcem iz EU. I ne samo to. Zahvaljujući ovoj odluci, Varaždin će biti predstavničko tijelo EU tako da će, u suradnji s nadležnim ministarstvom, moći raspisivati natječaje i provoditi višemilijunske razvojne projekte, kao što su eko resort na Dravi ili obnova Staroga grada jer potonje spada u program stavljanje baštine u funkciju turizma, objašnjava zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica, koja je preuzela spomenutu odluku.

Budući da se radi o financijskom razdoblju 2021. – 2027., kako upozorava, već sada će se prići osmišljavanju projekata koji će se prijavljivati na natječaje od 2021. godine, a predstoji i izrada strategije razvoja.

Osim uručivanja spomenutih odluka predstavnicima Varaždina, Bjelovara i Siska, danas su potpisani i Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Pet novih ugovora financiranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti veće od 204 milijuna kuna, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric s korisnicima projekata, među kojima je i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Potonja je bolnica za 107 milijuna kuna vrijedan projekt "Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice", koji  traje od 2017. do 2021., bespovratno dobila 83 milijuna kuna.

- Projekti su to od izuzetne važnosti za svoju lokalnu sredinu, ali i mnogo šire područje te su usmjereni na zajednički cilj, unapređenje kvalitete života građana Hrvatske. Veliko mi je zadovoljstvo da danas nastavljamo širiti i ITU mehanizam. Uz postojećih sedam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula) priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju dobit će još sedam gradova – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. S današnjim danom donesene su i uručene sve Odluke o proširenju za navedene gradove“, istaknula je ministrica Žalac.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.